MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Луганські активісти вимагають від місцевої влади повноправної участі у прийнятті рішень

27.12.2006   
Юлія Ращупкіна

Взаємодії громадськості та місцевої влади був присвячений круглий стіл «Участь громадськості у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування Луганська: стан та перспективи», що відбувся 22 грудня в приміщенні Луганської міської ради з ініціативи Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Тема викликала жвавий інтерес з боку громадськості і зібрала в залі близько 50 місцевих лідерів.

Ідея проведення даного заходу виникла під час зустрічі місцевих громадських активістів, представників ОСН, політичних партій та Луганського міськвиконкому у форматі «Відкритого простору», який проходив 16-17 грудня цього року. Саме круглий стіл, на думку учасників «Відкритого простору», мав би стати відправною віхою для налагодження та формування постійного діалогу місцевої влади та громадськості міста Луганська.

Участь громадськості у прийнятті рішень не закінчується голосуванням в кабінках, а є постійним елементом політики і в період між виборами, бо влада, що розпоряджається значною кількістю різноманітних ресурсів, має постійно бути під пильним оком та контролем громадськості.

Ведучий круглого столу Володимир Щербаченко оголосив цілі, окреслив формат та зміст програми заходу. Метою заходу було надання інформації активним представникам Луганська щодо існуючої практики участі громадськості в політиці міста та розробка загальних рекомендацій щодо покращення у цій сфері. В якості прикладу недостатньої ефективності взаємодії влади та громади Луганська, було процитовано уривок з відповіді секретаря Луганського міськвиконкому Кузьменка про те, що «у зв’язку з нетривалим часом функціонування консультативно-дорадчих органів практика впливу їх на процес формування місцевої політики ще не сформувалась».

Після представлення форм залучення громадськості до прийняття рішень, які практикуються в містах України та країнах Центрально-Східної Європи, організатори заходу надали слово представникам міськвиконкому та існуючих при міській раді дорадчо-консультативних органів. Треба відзначити, що керівники лише двох дорадчо-консультативних органів знайшли можливість поспілкуватись із громадськістю.

Безліч питань та коментарів (більшою мірою критичних) до їх виступів підтвердили справжню актуальність та гостроту проблеми із участю громадськості у прийнятті рішень. Серед питань, які цікавили місцевих громадських та політичних лідерів:

-  реальні форми вираження інтересів луганської громади представниками існуючих дорадчо-консультативних органів;

-   проблема відкритості їх діяльності, форми інформування громадськості про діяльність таких органів тощо.

Палкі дискусії присутніх з подачі ведучого були переведені в русло розробки та озвучення конкретних рекомендацій щодо вдосконалення існуючої практики участі громадськості в розробці політики на місцевому рівні. Результатом роботи групи стали конкретні зауваження та пропозиції, що, на думку учасників, дозволять покращити сучасні схеми та моделі взаємодії громадськості з місцевою владою. Серед основних ідей, що прозвучали, були:

1. Необхідність відходу від практики «проштовхування» до консультативно-дорадчих органів людей, що наближені до влади. Думку громадськості до органів місцевого самоврядування мають доносити люди, не заангажовані та не наділені формальною владою.

2. Сприяння діяльності громадських організацій через підтримку на конкурсній основі проектів неурядових організацій, надання НУО ресурсів (наприклад, приміщень), які б уможливлювали їх результативну взаємодію із міською владою.

3. Обов’язкове реагування міської влади на усі місцеві ініціативи, висвітлення цієї реакції в друкованих та електронних ЗМІ (зокрема, було поставлено питання про необхідність формальної відповіді лідерам чотирьох луганських НУО, які виступили ініціаторами «Громадської самооборони»).

4. Проведення дискусій з  луганською громадськістю у форматі «свободи слова» на систематичній основі.

Своїми враженнями від заходу поділився керівник проекту «Міський монітор» Володимир Щербаченко: Приємно, що проведення круглого столу оцінили позитивно як численні представники громадськості, так і міськвиконкому. Ми зібрали пропозиції представників громадськості щодо можливостей збільшення участі представників громади в роботі дорадчо-консультативних органів, занотували критичні зауваження щодо існуючих форм роботи. Зараз обробляємо та узагальнюємо висловлені думки; після цього ми представимо їх як громадськості, так і міській владі. Є багато ідей щодо їх подальшої реалізації.

Зі свого боку Східноукраїнський центр громадських ініціатив продовжуватиме діяльність щодо активізації участі громадськості у прийнятті рішень на місцевому рівні та впливу на місцеву владу з метою створення реальних умов для такої участі.

 

 Поділитися