MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мін‘юст виніс попередження громадській організації «Національний комітет по боротьбі з корупцією»

29.12.2006   
Коментарі правозахисників
Міністерство юстиції України винесло попередження Всеукраїнській громадській організації «Національний комітет по боротьбі з корупцією», в якому вказується на неприпустимість порушення норм законодавства.

Як зазначається у відповідному наказі Міністерства юстиції, попередження винесене за порушення вимог Закону України «Про об’єднання громадян» та Закону України «Про кооперацію». Зокрема – за здійснення дій щодо захисту і представництва інтересів осіб, що не є членами Всеукраїнської громадської організації «Національний комітет по боротьбі з корупцією», та незаконне втручання у діяльність споживчих товариств та їх спілок.

Як повідомили прес-службі у Департаменті легалізації Міністерства юстиції України, підставою для попередження стало звернення до Мін’юсту юридичної особи, яка просила роз’яснити законність втручання «Національного комітету по боротьбі з корупцією» у діяльність споживчих товариств та їх спілок. Зокрема, були представлені листи голови Комітету до газети «Комсомольская правда» та Укоопспілки, в яких давалася негативна оцінка стану справ у споживчій кооперації і містився зразок заяви-довіреності, заповненням якої пайовики споживчого товариства доручали «Національному комітету по боротьбі з корупцією» представляти їх інтереси в органах державної влади, правоохоронних та судових органах.

На підставі фактів, викладених у зверненні, Міністерство юстиції встановило порушення «Національним комітетом по боротьбі з корупцією» низки статей законів «Про об’єднання громадян» (зокрема, частини другої статті 8 та частини першої статті 20) та «Про кооперацію» (статті 8).

Крім того, Міністерство юстиції у своєму висновку наголосило, що встановлення правдивості фактів, які були оприлюднені Комітетом через ЗМІ, є виключною компетенцією суду, а проведення розслідувань – компетенцією правоохоронних органів.

Прес-служба Міністерства юстиції України

Коментарі правозахисників:

 Українське законодавство для громадського сектору прийшло до нас з радянських часів. Відповідно до законодавства українські організації чітко поділені на організації, котрі засновані з метою: 1) захищати і реалізовувати СВОЇ права або своїх членів; 2) надавати різноманітну благодійну допомогу у вигляді, зокрема, надання юридичних послуг – як різновиду соціальних послуг.

1) – це всі без виключення об’єднання громадян – і це чітко зазначено в Конституції України;

2) це благодійні організації.

Змішаних форм організацій законодавством не було передбачено. Проте відповідно до нового Цивільного кодексу стало можливим реєструвати установи, що можуть робити все, що завгодно, хоча виникають певні складнощі у реєстрації її як неприбуткової організації.

З огляду на це, правозахисники по суті мали б існувати у формі благодійних організацій, що звісно є певною підміною понять. Принаймні жодному іноземцю неможливо пояснити, чому правозахисна діяльність є благодійною.

Тому й виникло багато шуму через прийняття закону про соціальні послуги, котрий фактично вимагав ліцензування наших приймалень для громадян.

А тому дії Мін’юсту відповідають законодавству України.

Ми зараз активно лобіюємо зміни до законодавства щодо цього питання, але розуміння цього питання немає. Поки що, на наше щастя, законодавство не застосовувалося до правозахисників. Ці норми Мін’юст просто ігнорував – головне, щоб статут відповідав закону, а не діяльність. Тому було складно реєструвати організацію, а потім все гаразд.

Тепер же, Мін’юст, здається, просто почав належно застосовувати законодавство, а його дії відповідають закону та Конституції.

Проте ні законодавство, ні практика не відповідають міжнародним угодам, що гарантують свободу асоціацій – але застосувати ці механізми важко.

Володимир Яворський

***

Это заявление Минюста не является чем-то удивительным – бюрократизм, наглость, неуважение, переходящее в хамство, с которыми вынуждены сталкиваться представители общественных организаций при попытке зарегистрировать свою организацию в областных управлениях юстиции или внести желаемые изменения в устав организации со стороны чиновников и чиновничков от юстиции, известны многим.

Предлагаю составить список региональных управлений юстиции – нарушителей прав граждан на создание объединений и права на участие в жизни общества посредством осуществления общественной деятельности, характерных нарушений, после чего начать кампанию в отношении Минюста.

Андрей Толопило.

 Поділитися