MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Для подолання політичної кризи у країні КВУ пропонує провести дострокові вибори до усіх органів влади

29.12.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
Комітет виборців України (КВУ) вважає за необхідне провести дострокові вибори в усі органи влади, щоб перебороти політичну кризу в Україні.

КВУ вважає за необхідне провести дострокові вибори в усі органи влади, щоб перебороти політичну кризу в Україні. Про це 28 грудня в прес-центрі інформагенції «STATUS QUO» повідомив голова Харківського обласного відділення КВУ Михайло Камчатний. 

На початку прес-конференції пан Камчатний звітував про роботу, проведену Харківським обласним відділенням КВУ протягом цього року. Він розповів про здійснену програму спостереження за перебігом парламентських та місцевих виборів навесні 2006 року. Також зусиллями Харківського КВУ було організоване навчання членів дільничних виборчих комісій від різних політичних партій – всього було проведено 77 тренінгів, в рамках яких навчено біля 8500 працівників ДВК. Крім загальнонаціональних програм під час виборчих перегонів ХОВ ВГО КВУ реалізовувало й 2 місцеві проекти: «Правові засади діяльності ЗМІ під час парламентських виборів 2006 року», посібник до якого було підготовлено за участі співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова; та «Ми знаємо, кого обираємо», який допоміг мешканцям міст обласного значення Харківської області оцінити діяльність їх мерів за 4 роки головування.

Протягом липня – жовтня здійснювався проект «Активізація громадянських ініціатив у Харківській області», до реалізації якого були залучені громадські організації та ініціативні групи з Балаклеї, смт. Есхар, Ізюму, Куп’янська, Лозової, Люботина та Чугуєва.

Також харківські КВУ-шники допомагали проводити кампанію моніторингу за позачерговим виборами міського голови м. Полтава і здійснювали протягом року прийом у своїй громадській приймальні.

Втім, не тільки діяльності власне харківського осередку організації була присвячена прес-конференція. Значну увагу приділив Михайло Камчатний і резонансній заяві, що була напередодні прийнята загальноукраїнським офісом КВУ. У ній, зокрема, говориться: «Минулий рік продемонстрував повний параліч всіх галузей влади й системну політичну кризу в Україні. Невиправдано довгі й болісні коаліційні переговори, формування більшості у Верховній Раді на безідеологічній, кон’юнктурній основі, постійна боротьба за повноваження між галузями влади, невмотивовані призначення й відставки посадових осіб, прийняття бюджету, що став заручником соціального популізму одних і корпоративних інтересів інших, – це зовсім не те, за що голосували українські виборці на президентських виборах в 2004 р. і на парламентських у 2006-му». 

Для подолання кризи КВУ запропонував провести позачергові вибори президента, народних депутатів і місцевих рад, розвівши ці виборчі кампанії в часі. Організація вважає за доцільне внести відповідні зміни у виборче законодавство, урахувати вартість цих виборів у новому бюджеті й провести широку кампанію з уточнення списків виборців. Також, на думку КВУ, необхідно прийняти нове законодавство про проведення загальнонаціональних і місцевих референдумів. 

Одночасно, на думку Михайла Камчатного, слід організувати Конституційну Асамблею, до складу якої залучити фахових спеціалістів у галузях конституційного права, а не нардепів, що відстоюють лише власні політичні інтереси. За результатами роботи Асамблеї розробити новий, виважений та органічний проект Конституції, який, в обов’язковому порядку, затвердити на всеукраїнському референдумі.

Також вибори до місцевих рад на пропорційній основі призвели до повної безвідповідальності обраних депутатів, тому необхідно корегувати законодавство щодо місцевих виборів та статусу депутатів місцевих рад.

Пан Камчатний відзначив, що перевибори в місцеві органи влади сьогодні вигідні, насамперед, Партії регіонів, у якої «поки ще досить високий рейтинг». За його словами, «нинішній Кабінет Міністрів у змозі знайти кошти для виборчої кампанії, переправивши вручну бюджетні ресурси на вибори».

Торкаючись безпосередньо харківської проблематики, Михайло Камчатний заявив, що зрив зборів ініціативних груп з проведення референдуму про відставку Харківського міського голови – це порушення конституційних прав харків’ян. «Якщо влада ініціює такі дії, виходить, її представники не впевнені в тому, що, у випадку плебісциту вони залишаться при влади», – відзначив він. Камчатный висловив думку, що громадській організації «Міська варта» буде складно провести референдум, тому що міська територіальна виборча комісія, яка підкоряється міській владі, «буде всі рішення зводити на нуль». Щоправда, і з самим референдумом голова Харківського КВУ радив би не поспішати, наголошуючи на тому, що «Добкіну необхідно дати 1 рік». Коли ж хтось із журналістів вигукнув: «за що?», – Камчатний пояснив, що 1 рік необхідний для того, щоб мати змогу об’єктивно оцінити діяльність нового мера, порівняти його передвиборчу програму з тим, як він її виконує.

Від себе добавлю: або ж – не виконує.

 Поділитися