MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Президент подав до Верховної Ради два законопроекти, спрямовані на розвиток судової реформи

30.12.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Законопроекти впроваджують основні положення Концепції вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів

Президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради два законопроекти, які є новими редакціями чинних законів «Про судоустрій» та «Про статус суддів». Це наступний крок у судовій реформі, ініційованій Главою держави.

Завдання законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» – вдосконалення системи судів загальної юрисдикції згідно з європейськими стандартами. Йдеться, зокрема, про створення вищих судів цивільної і кримінальної юрисдикцій, утворення окружних кримінальних судів, поступову ліквідацію військових судів.

Крім цього, суттєво обмежуються повноваження голови суду, наприклад, щодо розподілу справ, преміювання, надання відпусток, вирішення питань житлового та соціального забезпечення.

Серед нововведень, які пропонує проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус суддів», – поліпшена система добору кадрів та вдосконалення порядку притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Для суддів, які призначатимуться на посади вперше, заплановано проводити відкриті конкурси та підготовки в Національній школі суддів (зараз це Академія суддів України). Також визначено чіткий та вичерпний перелік підстав дисциплінарної відповідальності суддів аж до звільнення з посади.

Дані законопроекти були підготовлені та затверджені Національною Комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права ще в липні цього року. Після цього свої пропозиції до законопроектів висловив Верховний суд України. Законопроекти впроваджують основні положення Концепції вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів, що була розроблена Національною Комісією та затверджена Указом Президента України від 10 травня 2006 року N 361/2006.

 Поділитися