MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європарламент про Голодомор

11.01.2007    джерело: www.umoloda.kiev.ua
Польські євродепутати почали збір підписів за визнання Голодомору-33 в Україні геноцидом

Великий голод в Україні 1932—33 років був геноцидом — збір підписів під резолюцією такого змісту розпочнеться наступного тижня в Європарламенті, повідомила вчора польська газета «Жечпосполита». Щоб проект відповідної декларації став офіційним документом Європарламенту, потрібно впродовж трьох місяців зібрати підписи щонайменше половини євродепутатів, тобто 393 з 785.

Декларація свідчить, що Голодомор українського народу, спланований та вчинений сталінським режимом, був «одним із найбільш жорстоких злочинів, які були здійснені в ХХ столітті в Європі, і він повинен бути визнаний міжнародною спільнотою геноцидом і так названим». Збір підписів проводять польські євродепутати з ініціативи депутата Конрада Шиманського (партія «Право і справедливість»), який підготував проект резолюції. Під проектом документа вже поставили підписи лідери двох найбільших фракцій Європарламенту — британець Чарльз Тернок від імені християнських демократів та поляк Марек Сівец від імені соціалістів. Польська пропозиція в Європарламенті є відповіддю на заклик Президента України Віктора Ющенка, який говорив про потребу визнання трагедії голоду 1932—33 років геноцидом, зазначає «Жечпосполита».

«Теперішня Росія проводить політику відбілювання або замовчування злочинних фактів з історії Радянського Союзу, включно з Голодомором. Росія мала дуже багато часу, щоб владнати цю справу, яка є відкритою раною в її відносинах з Україною. Але натомість маємо справу з поворотом Москви до такої історичної політики, в якій домінують безпам’ятство та замовчування важливих подій», — заявив Конрад Шиманський. Він додав, що  польська делегація докладе всіх зусиль, щоб допомогти євродепутатам усвідомити важливість цієї справи. Вже підготовлені матеріали англійською, французькою та німецькою мовами.

Олександр Шиманський 
 Поділитися