MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Грати Баха на фоні вибухів. Акордеоніст Ігор Завадський‘Не втрачати власні сенси...’ Помер учений і колишній політв’язень Ігор КозловськийІгор Терехов: у саду Шевченка в Харкові можна буде сидіти на газонах«Ігор, забирай у них камеру!» – на журналістів «Схем» напали в державному банкуУ Криму переслідують українського священнослужителяРФ: Суд відмовив професору Притулі в огляді Павла ГрибаВ "ДНР" відправили в колонію вченого Ігоря КозловськогоВідомого акордеоніста звільнено, однак справа ще триваєЗакінчилося апеляційне провадження у справі Ігоря ЗавадськогоАТО. Фотографії Ігоря ГільбоЗаява щодо побиття регіонального координатора ВБО «Точка опори» Ігоря Захарченка в м. ОдесаХПГ на ХХІІ Форумі видавців у ЛьвовіАкордеоніст Ігор Завадський невинуватий! (Прес-реліз)Акордеоніст Ігор Завадський невинуватий!Звернення Юрія Шухевича, Ігора Калинця, Мирослава Мариновича, Івана Вакарчука, Романа Іваничука, Тараса Возняка, Антіна Борковського, Звенислави Калинець, Наталії ІваничукІгор Скалько: Смертна кара замість позбавлення воліАдвокат Ігор Скалько домігся звільнення тяжкохворої людини від покаранняІгор Дериглазов: Катування та обвинувачення, не сумісні зі здоровим глуздомІгоря Коктиша разом з дружиною і трьома друзями знову затримала міліціяМіліція хоче пояснити загибель Ігоря Індила дитячими травмами

Добкін заборонив Українській автокефальній православній церкві освячувати воду на Водохрещення (доповнено)

15.01.2007   
Ольга Гончарова

12 січня виконком Харківської міської ради відхилив заявку Харківсько-Полтавської єпархії Української автокефальної православної церкви про освячення священнослужителями УАПЦ води 19 січня (Водохрещення Господнє) у Саржиному Яру. Офіційним поясненням для відмови стало те, що біля цього джерела з 10.00 до 18.00 будуть служити священики Української православної церкви Московського патріархату.

Це вперше у Харкові з 1992 року представникам православної Церкви заборонено освячувати воду в міських джерелах на свято Богоявлення. Звісно ж, це не для всіх православних, а тільки про тих, хто не сподобається нинішньої міської влади. Зрозуміло, що під час виборів, ця церква підтримувала «помаранчевих». А нинішня влада добре знає де свої, де чужі. Поки що українцям дозволяють жити у Харкові, але от святити воду – це зась.

У консисторії Харківсько-Полтавської єпархії такі дії міських влада  розцінюють як обмеження релігійних прав віруючих УАПЦ. «Традиція служіння Йорданського освячення води у Саржиному Яру була заснована УАПЦ 19 січня 1992 року. З тих пор сотні віруючих цієї конфесії збиралися біля джерела в день Богоявлення. УПЦ Московського патріархату вже з 1993 року намагалася перехопити ініціативу. Їй удалося домогтися того, що міські влада встановили почергове богослужіння: ранком біля одного джерела правил представник Московського патріархату, а в 15.00 неподалік, біля іншого з декількох джерел – УАПЦ. Але ніхто з місцевих чиновників не ставив під сумнів необхідність задоволення елементарних релігійних прав, гарантованих Конституцією», – розповів передісторію нинішньої конфліктної ситуації архієпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко).

«І лише із приходом до влади в Харкові клану Добкіна-Кернеса, що любить демонструвати особливі відносини з місцевими священнослужителями Московського патріархату, ігноруючи всі інші релігійні громади, стала можливої відверта дискримінація УАПЦ», – констатував владика Ігор.

Архієрей уважає, що офіційна мотивація відмови міськвиконкому не витримує критики. «Зі знущальною чиновницькою винахідливістю міськвиконком відмовив УАПЦ на тій підставі, що богослужіння Московського патріархату будуть відбуватися з ранку... до 18.00. Але відомо, що сам чин Йорданського освячення води навіть найбільш повільний священик не зможе відправляти більше години. А крім того, із заходом сонця (тобто десь після 16.00) по церковному вирахуванню часу наступає вже наступний богослужбовий день, а 20 січня в православній Церкві велике освячення води не правиться», – заявив керуючий Харківсько-Полтавською єпархією.

Як повідомила консисторія УАПЦ, у середу, 17 січня, архієпископ Ігор (Ісіченко) проведе прес-конференцію, на якій виступить із офіційною заявою щодо рішення міськвиконкому, що дискримінує права віруючих.

13.01.2007

Від редакції "ПЛ":  За повідомленям консісторії УАПЦ обговорення цієї новини в ЗМІ спричинило позитивне вирішення проблеми – постанова міськвиконкому скасована. Михайло Добкін зателефонував персонально Архієпископу Ігору, повідомив про скасування постанови і вибачився за недогляд своєї команди.

Архієпископ Харківський і Полтавський Ігор наголошує, що у рішенні даної проблеми йшлося не про партійні чвари і не про з’ясування стосунків між різними політичними таборами, тут йшлося по дотримання конституційних прав вірних Автокефальної Церкви.

19 січня пан Ігор запрошує вірних Харків’ян долучитися до святкування Водохрещі

 Поділитися