MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Місцеві вибори в Білорусі - опозиції майже не видно

15.01.2007    джерело: www.bbc.co.uk
Більшість людей, яких я запитував на вулицях, не знали нікого з кандидатів і не були певні чи йтимуть голосувати. І це не дивно, бо найімовірніше, що прибувши на виборчу дільницю білоруський виборець побачить лише одного кандидата і той кандидат підтримує політику влади.
Місцеві вибори у Білорусі 14-го січня відбулися лише кількома днями після запеклої суперечки з Росією довкола ціни за газ і транзиту до Європи. Це важкий час для білоруського президента Аляксандра Лукашенка, який вже не отримує беззастережну підтримку з Москви.
Але опозиція не змогла скористатися новими можливостями.
В ці дні в Білорусі нічого не свідчило, що вибори відбуваються в такий вирішальний для країни час – не видно було демонстрацій, дуже мало листівок чи плакатів, немає політичної реклами в газетах і на телебаченні.
Більшість людей, яких я запитував на вулицях, не знали нікого з кандидатів і не були певні чи йтимуть голосувати. І це не дивно, бо найімовірніше, що прибувши на виборчу дільницю білоруський виборець побачить лише одного кандидата і той кандидат підтримує політику влади.
Так було колись у Радянському союзі.
Опозиція спочатку висунула менше 500 претендентів на 24 000 місць, а в день власне голосування з тих претендентів залишилося лише кілька десятків кандидатів.
Інші представники опозиції відмовилися від участі у виборах, звинувачуючи владу у тиску.
У березні минулого року під час президентських виборів білоруська опозиція була набагато активніша. Але тоді Аляксандр Лукашенка, якого США називають останнім диктатором у Європі легко був переобраний на третій термін. Це не визнав Захід і масові протести, які тривали кілька тижнів, обнадіювали опозицію.
Вона обіцяла започаткувати масовий громадянський рух і за рік – два усунути Лукашенка від влади.
Теперішня атмосфера дуже далека від колишніх намірів.
Щораз менше людей беруть учать у рідкісних вуличних акціях, а лідери опозиції сваряться між собою.
Навіть у розпал політичної кризи, коли пан Лукашенко посварився зі своїм головним союзником – Росією, опозиція не виявляє здатності боротися.
Більше того Аляксандр Лукашенко далі має значну підтримку у суспільстві і цього тижня призначив свого сина членом ради безпеки країни.
Багато-хто вважає, що це його вибір наступника, якщо він колись вирішить піти від влади.
 Поділитися