MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Завод піднімається – підприємці «загинаються»

23.01.2007   
Юрій Чумак, ХПГ
"Діями правоохоронних органів порушуються наше право на вільний вибір підприємницької діяльності та право кожного громадянина на працю, яку він вільно вибирає, передбачені 42, 43 статтями Конституції".

Останнім часом колишній флагман Чугуївської промисловості – ЧЗТА – немов би отримав нове дихання: підприємство динамічно розвивається, розрахувалося із боргами, проводить модернізацію виробництва. І все було б просто чудово, аби при цьому й малому бізнесу, задіяному у сфері ремонту паливної апаратури, не намагалися перекрити кисень.

Місяць тому у Чугуївському міськвиконкомі відбулося виїзне засідання обласної комісії по боротьбі з організованою злочинністю, за участі правоохоронців та представників облдержадміністрації. На цьому «круглому столі» розглядалося, зокрема, й питання нечесної конкуренції, яку складають нашому ЧЗТА нелегальні виробники контрафактної паливної апаратури. Мало того, що їх продукція дуже низької якості, так вона ще має логотипи заводу, що, звісно, псує йому репутацію в Україні та за кордоном. Отже, за ініціативою директора ЧЗТА В.І. Чепелюка було прийнято давно назріле рішення – посилити боротьбу з підпільними «гаражними кооперативами».

Здавалося б – все правильно: будуємо цивілізовану ринкову економіку, отже, й конкуренція повинна бути чесною. Проте, удар Феміди чомусь було спрямовано не на адресу нелегальних виробників, а проти підприємців, які зареєстровані та на законних підставах займаються ремонтом паливної апаратури.

Дозволю собі процитувати скаргу, направлену до правоохоронних органів, голові Харківської облдержадміністрації та Харківської обласної ради, що підписали понад десять підприємців Чугуївщини:

«З 11 січня 2007 року Чугуївською податковою міліцією проводиться акція на знищення підприємницької діяльності підприємців Чугуївщини в сфері ремонту паливної апаратури.

Так, керівництво податкової міліції звернулось до суду міста Чугуєва з поданням щодо здійснення перевірки, примусового проникнення та огляду приміщень та споруд, які використовуються для здійснення незаконної діяльності, у разі використовування їх як підпільних цехів по виробництву товарів та продукції під маркою «Чугуївського заводу паливної апаратури». Судом було винесена постанова на здійснення вказаних перевірок.

Фактично здійснювались перевірки тільки тих підприємств, які належним чином зареєстровані та працюють офіційно, та постійно сплачують податки та збори. Фактів підробки торгівельної марки при перевірках не виявлено, але уся готова продукція та обладнання було вилучено, тим самим блоковано роботу підприємців та, відповідно, їх найманих працівників.

Вважаємо. що діями правоохоронних органів порушуються наше право на вільний вибір підприємницької діяльності та право кожного громадянина на працю, яку він вільно вибирає, передбачені 42, 43 статтями Конституції. На основі вищезазначеного просимо Вас вникнути в це питання і відстояти права підприємців, які займаються ремонтом деталей паливної апаратури.

Голова Ліги підприємців Чугуївщини Лобанова Т.В.»

Не хотілося б робити передчасних висновків, допоки харківські високопосадовці та правоохоронці не «вникнуть» у суть справи і не винесуть справедливе рішення за принципом: карати чи помилувати чугуївських підприємців.

Тим часом, 17 січня «репресовані» чугуївські підприємці зустрілися з директором ЧЗТА у міськвиконкомі, перемовини відбувалися під проводом 1-го заступника міського голови Ю.К. Варжеїнова. Втім, конструктиву не вийшло, бо на зауваження представників малого бізнесу щодо того, що вони не підробляють заводські вироби, а просто ремонтують сільгосптехніку, виразник інтересів бізнесу великого пан Чепелюк відповів за Станіславським: «не вірю»...

Втім, дивує у цій історії такий аспект: чому доблесна чугуївська податкова міліція, за ініціативи адміністрації ЧЗТА, заповзято взялася якраз за тих підприємців, що не ховаються по гаражах, а діють цілком легально (вся інформація про їх адреси, вид діяльності тощо є у податковій), і вкотре «не помітила» гаражних цеховиків, які працюють незаконно та податків не платять.

Чугуєвом «гуляють» дві версії: 1) мовляв, будь-яка кампанія мусить бути шумною, але швидко закінчується, тому, щоб особливо не напружуватись, податкові міліціонери й завітали «на багаття» до тих підприємців, яких і шукати особливо не треба – за великим бажанням у будь-кого можна знайти хоч якісь порушення; 2) «гаражників» не чіпають тому, що в них є певний «дах», хоча, була б воля, виявити їх було б не важко, бо у Чугуєві кожен «кібальчиш» знає де, хто і що виробляє.

За роз’ясненнями я звернувся до завідуючого сектором з організації розкриття податкових злочинів у Чугуївському та Печенізькому районах майора податкової міліції С.Г. Музики. Сергій Михайлович заперечив будь-яку упередженість з боку податківців і зауважив, що місцева податкова міліція ставиться до всіх суб’єктів підприємництва рівно. На підтвердження цього пан Музика нагадав, що його підлеглі раніше перевіряли й ЧЗТА, навіть застосовували у відношенні підприємства санкції. Як стверджує податківець, минулого року було викрито нелегальну діяльність і з боку 2-х «гаражників», матеріали вже передано до суду.

Коментуючи ситуацію, що стала підставою для вищенаведеної скарги представників чугуївського малого бізнесу, які займаються ремонтом паливної апаратури, майор Музика відкинув обвинувачення у «кампанії», зазначивши, що робота з виявлення незаконної діяльності в галузі виробництва контрафактної продукції ведеться постійно (в якості прикладу він навів аналогічне діло, проведене у грудні минулого року). За його словами, і зараз виявлені певні порушення, отже, матеріали справи будуть передані до суду. «І тільки суд може дати кінцеву оцінку, і тільки суд скаже, прав Музика чи ні», – підкреслив мій співбесідник.

Хочеться вірити, що розмови про недбалість податківців – лише безпідставні плітки, що розповсюджуються некомпетентними особами. Однак, хочеться й перевірити. Почекаємо результатів обласної перевірки за матеріалами скарги чугуївських підприємців.

 

PS: І на останок. Інформація для роздумів. За повідомленням української мережі ділової інформації «ЛІГА Бізнес Інформ» (www.liga.net), Український Союз промисловців і підприємців та Федерація роботодавців України започаткували «чорний список» судів, що виносили неправомірні рішення щодо переділу власності. Так от, до цього аж ніяк не почесного реєстру, що поки складається з 11 судів з усієї України, потрапив і Чугуївський міський суд.

 

 Поділитися