MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Співдоповідачі моніторингового комітету ПАРЄ Северинсен і Вольвенд вважають, що влада України не спроможна забезпечити верховенство права

31.01.2007    джерело: www.ukranews.com

Співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи по Україні Ханне Северинсен і Рената Вольвенд вважають, що влада України не спроможна забезпечити верховенство права й прозорість управління на всіх рівнях.

Про це сказано в їхньому звіті.

Доповідачі ПАРЄ вказують на непрозорість, з якою більш ніж півроку велися переговори щодо створення коаліції, а також «темні» угоди, внаслідок яких виникла короткострокова «широка коаліція».

«Новий Кабінет Міністрів переповнений чиновниками, які персоніфікують корупційне злиття бізнес-інтересів з урядом. Народ, зрештою, не знає, за кого він голосував», – зазначають доповідачі ПАРЄ.

Крім цього, на їхню думку, конфронтація, що триває між Президентом Віктором Ющенком і прем’єр-міністром Віктором Януковичем, перешкоджає прийняттю стратегічних рішень і прискоренню вкрай необхідного процесу реформ.

«Універсал Президента Ющенко лише дав можливість Партії регіонів прийти до влади й здійснювати її без якої-небудь оглядки на його положення», – сказано у звіті.

Северинсен і Вольвенд також вважають, що внаслідок введення нової політичної системи Україна піддалася тривалому конфліктному розподілу влади.

Вони також зазначають, що статус політичної реформи до цього часу викликає сумніви.

«Рамки й необоротність реформи до цього часу залишаються постійним джерелом конфлікту й плутанини. З самого початку головним питанням на кону в цій реформі був не «баланс влади», а контроль влади», – сказано в доповіді.

На думку доповідачів, перший досвід застосування недосконалих поправок до Конституції поставив ряд питань, зокрема, чи підходить пропорційна система закритих списків для молодої нестійкої демократії, яким чином має відбуватись призначення і звільнення міністрів, які чіткі підстави повинні бути для розпуску парламенту, чи повинна Конституція регулювати процедуру створення коаліції, чи необхідний імперативний мандат для парламентаріїв.

Северинсен і Вольвенд також зазначають, що такий важливий інструмент парламентського контролю, як слідча комісія, залишається в Україні без належної правової бази, яка б визначала обсяг її повноважень і спосіб діяльності.

Як повідомляло агентство, Северинсен і Вольвенд мають намір відвідати Україну в березні.

31.01.2007

 Поділитися