MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міжнародна організація «Article 19» моніторить ситуацію з доступом до екологічної інформації в Україні

03.02.2007    джерело: www.imi.org.ua
Проект, до якого ARTICLE 19 залучала юристів та журналістів, передбачав опитування місцевих журналістів – про те, як їм працюється з екологічною тематикою та інформацією у Львові, з якими проблемами вони зустрічаються під час збору екологічної інформації.
Київ та Львів з робочим візитом відвідала представниця ARTICLE 19 Ануш Бегоян, аби промоніторити перебіг одного з проектів організації на території України. Зокрема, у Львові пані Бегоян зустрілась із місцевими журналістами, які пишуть на екологічну тематику, а також із юристами і експертами львівських правозахисних організацій – „Екологія. Право. Людина” та „Бюро екологічних розслідувань”.
Проект, до якого ARTICLE 19 залучала юристів та журналістів, передбачав опитування місцевих журналістів – про те, як їм працюється з екологічною тематикою та інформацією у Львові, з якими проблемами вони зустрічаються під час збору екологічної інформації. Журналісти кількох львівських газет та інформагенцій дали свою професійну оцінку співпраці з державними чиновниками.
Юристи ж вищезазначених правозахисних організацій поспілкувалися з пані Бегоян з приводу юридичних аспектів доступу до екологічної інформації у Львівській області. Крім того, і журналісти, і правозахисники поділились своїм практичним досвідом діставання таких даних від держструктур, а в якості прикладів навели кілька скандальних історій: з завезенням токсичних відходів з Угорщини на територію області, з незаконним скороченням площ заповідників регіону, з пестицидними проблемами в Карпатах та ін.
За словами Ануш, проект з вивчення стану свободи слова та доступу до екологічної інформації передбачений на два роки. Араз проект перебуває на стадії досліджень та моніторингу, після одержання ж конкретніших результатів дослідження і залежно від того, якими будуть ці результати, ARTICLE 19 має намір провести в Україні низку тренінгів. А звіт про результати досліджень по завершенні проекту мають бути опубліковані на сайті організації та розповсюджені серед зацікавлених сторін.

Довідка
ARTICLE 19 -- це міжнародна організація, що займається питаннями свободи слова в різних країнах світу. Європейська програма працює з середини 1990-х років, її центральний офіс розташовано у Лондоні. Зараз програма зосереджує свою діяльність в Південно-Східній частині Європи, Росії та на Південному Кавказі.

Європейська програма ARTICLE 19 здійснює роботу, скеровану на підтримку свободи слова та доступу до інформації, активно співпрацюючи з правозахисними та недержавними організаціями, а також із засобами масової інформації безпосередньо на місцях.

Основні напрямки роботи організації:

Дослідження та аналіз ситуацій в галузі свободи слова та інформації;

Захист та проведення кампаній на підтримку законодавства, лобіювання політико-інституціональних реформ урядів;

Надання правової експертної допомоги;

Розвиток потенціалу основних цільових груп на місцях, наприклад, -- державні службовці, юристи, журналісти та громадянське суспільство

Олена Дуб, для ІМІ, Львів
 Поділитися