MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Залежні особи у в’язницях

05.02.2007   

30 січня 2007 року представник Харківської правозахисної групи Олександр Ігнатов прийняв участь у засіданні круглого столу „Актуальні питання лікування та соціально-психологічного відновлення осіб, залежних від алкоголю та наркотиків, які утримаються в установах Державної кримінально-виконавчої служби України” у м. Львові. Нижче наводиться його коротка розповідь по подію:

Олександр Ігнатов

У засіданні круглого столу взяли участь: депутат Верховної Ради України Катерина Борисівна Левченко, представники керівництва Державного департаменту України з питань виконання покарань, Директор окружного інспекторату тюремної служби Підкарпатського воєводства Республіки Польща – Яцек Кетлінськи, спеціаліст по роботі з узалежненими Фонду Стефана Баторія (Республіка Польща) – Дарек Сковронські, науковці, представники церкви та представники українських громадських благодійних та правозахисних організацій, у тому числі й представники ХПГ.

У своєму виступі К. Б. Левченко навела офіційні дані щодо кількості осіб, що знаходяться на обліку як наркозалежні, кількості таких осіб, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі та зазначила про необхідність вдосконалення нормативної бази щодо лікування та ресоціалізації зазначеної категорії осіб.

Представники Республіки Польща доповіли про успіх спеціальної програми лікування в місцях позбавлення волі осіб, що страждають на алкоголізм та наркоманію. Ця програма реалізується у всіх закладах виконання покарання і є одним з важливих напрямів та невід’ємною частиною діяльності поліції Польщі. На сьогодні в Польщі працює 32 відповідних відділення (20 для алкоголіків та 12 для наркоманів) в установах виконання покарання. Яцек Кетлінськи відмітив, що Польща та Україна успішно співпрацюють в цьому напрямку вже на протязі 5 років. В результаті в Україні були створені 2 відповідні відділення, які успішно працюють. Представники Польщі запросили українських фахівців до навчання до їх країні та запропонували допомогу польських фахівців в якості супервізорів.

Представники Державного департаменту України з питань виконання покарань доповіли про успіхи реалізації програми „12 кроків”, яка спрямована на лікування та соціально-психологічне відновлення осіб, залежних від алкоголю та наркотиків, що знаходяться в місцях позбавлення волі. Відмітили величезну роль, яку грають громадські організації (наприклад, такі як центр духовної і психологічної підтримки та взаємодопомоги на засадах християнської моралі „Дорога”, благодійний фонд „Аванте” та багато інших) у справі реабілітації зазначеного контингенту осіб. Крім того, представники департаменту зазначили низку труднощів, які сьогодні мають місце. Це, насамперед, недостатнє фінансування та нестача кваліфікованих кадрів (так, на сьогодні не має жодного спеціалізованого учбового закладу з підготовки психологів для роботи в установах виконання покарань).

Підсумовуючи результати засідання круглого столу, представники парламенту та Державного департаменту України з питань виконання покарань підкреслили небезпеку існування та масштаби поширення в наший країні таких тяжких хвороб як алкоголізм та наркоманія, зазначили важливість вирішення проблем, пов’язаних з лікуванням та ресоціалізацією хворих на них осіб, у тому числі й тих, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Щиро подякували представникам Польщі за плідну співпрацю, наголосили на необхідності її продовження, та ще раз запросили до активної співпраці громадськість.

 Поділитися