MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

В окупованому Криму катували людину, яка шукала незаконно вивезених з України дітей Путін-диктатор, обстріл Харкова, ревізія ВЛК — підсумки тижняУ Ради Європи є питання щодо адекватності та доступності новоствореного механізму перегляду довічних вироків в Україні ‘Ми втратили п’ятнадцять знайомих, які загинули через цю війну’ Нацрада = Роскомнадзор? Чи загрожує свободі слова закон ‘Про медіа’?Час взяти відповідальність: Нобелівська лекція Олександри МатвійчукВійна і свобода совісті: чи можна відмовитися від служби у ЗСУ через релігійні переконання? Говоримо із дослідником релігії і права Дмитром Вовком та директором ХПГ Євгеном ЗахаровимПро підхід до обґрунтування кваліфікації геноциду, скоєного російськими військами після 24 лютого 2022 рокуГеноцид у Маріуполі. Військові дії Росії в Україні«Смерть в розстрочку іменем України»: результати дослідження ситуації із довічно ув’язненимиЯк ми всі піддаємося впливу російської пропаганди, не помічаючи цьогоЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 62. Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.02.2021 ‒ 28.02.2021 Частина 3 В Італії остаточно виправдали Віталія МарківаЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 58-59/ Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.01.2021 ‒ 31.01.2021 Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 56 Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.12.2020 ‒ 31.12.2020. Ч. ІІ Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 53-54. Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.11.2020 ‒ 30.11.2020 Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 51-52 Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.10.2020 ‒ 31.10.2020 Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 49–50 Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.09.2020 ‒ 30.09.2020Дмитро Вовк: право в Україні зовні нагадує європейське, але працює ‘не зовсім так’Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 48 Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 10.08.2020 ‒ 01.09.2020

ЗМІ та судова влада: на шляху до партнерства

07.02.2007   
Юрий Чумак
Проект «Україна: верховенство права», що здійснюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), провів 31 січня – 1 лютого у Харкові семінар для журналістів «Засоби масової інформації та судова влада: партнерство та взаємовідносини».

Цей проект реалізується з метою підтримки зміцненню верховенства права та підвищення рівня обізнаності суспільства про всі аспекти судово-правової реформи. Одним із завдань проекту є сприяння широкому обговоренню реформи судівництва у суспільстві. Для досягнення цієї мети організовано, зокрема, й просвітницьку роботу для журналістів з питань судової системи в Україні та судово-правової реформи.

Семінар, що відбувся у Харкові, проводився для представників ЗМІ з Харківської області та Автономної Республіки Крим. До його програми було включено розгляд таких важливих питань:

-  Огляд системи судів загальної юрисдикції.

-  Термінологія судового процесу. Що необхідно знати репортеру.

-  Розширення кола джерел новин.

-  Проблеми, що виникають у журналістів, які висвітлюють роботу судів.

-  Вимоги суддівської етики та обмеження для суддів.

-  Доступ журналістів до судових засідань.

-  Розмаїття правових джерел.

-  Коли суди хочуть отримати інформацію від репортерів.

На самому початку семінарських занять Олександр Швець – керівник Харківського прес-клубу – організації, що сприяла проведенню заходу, зазначив, що на сьогодні Харків є своєрідною столицею інформаційних матеріалів, які пов’язані з резонансними судовими справами. Але, при цьому, на думку пана Швеця, «деякі журналісти, на жаль, поводять себе в судах, як у церкві». Це відбувається тому, що в них досі недостатній рівень обізнаності з того, якими нормативними актами та правилами поведінки треба керуватись представникам ЗМІ під час судового процесу. Цю прогалину у знаннях і покликаний був виправити семінар.

Тренерами виступили досвідчені фахівці у галузі права та діяльності медіа з України та закордонні спеціалісти: Сергій Кальченко – радник з правових питань проекту, Людмила Опришко – адвокат адвокатської контори «Кононов і Созановський», Віктор Городовенко – голова Апеляційного суду Запорізької області, Наталія Петрова – заступник керівника проекту, Гарі Хенгстлер – директор Національного центру судів та ЗМІ при Національній школі суддів (США) та Тоні Хаусон – журналіст і медіа-експерт Бі-Бі-Сі (Великобританія).

За інформацією соціологічних досліджень, що оприлюднила пані Петрова, для партнерства у взаємовідносинах між ЗМІ та судами в Україні існують певні підвалини, бо в більшості своїй судді доброзичливо та поважно ставляться до роботи журналістів з висвітлення судової тематики.

Зокрема, 40% опитаних суддів довіряють окремим журналістам. 37% – з довірою відносяться до деяких видань, 4% довіряють пресі в цілому. І лише 19% – в цілому не довіряють ЗМІ.

При цьому, 57% суддів визнали право преси на висвітлення роботи судів. 33% – не визнали. А 10% визнають таке право із застереженням, що висвітлення судових процесів у ЗМІ повинно бути об’єктивним.

Слід зазначити, що паралельно з семінаром для журналістів, проект «Україна: верховенство права» проводив 1 лютого такого ж роду захід і для суддів. Отже, ті побажання, зауваження та проблемні питання, що були висловлені працівниками медіа, організатори передали представникам суддівської спільноти. На мій погляд, це дійсно буде сприяти налагодженню дієвого партнерства між судовою гілкою влади та ЗМІ, що справедливо вважаються 4-ю владою. Бо, без забезпечення прозорості та гласності у діяльності судів, будь-які розмови щодо втілення в Україні судової реформи так і залишаться марнослів’ям.

 Поділитися