MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява з приводу відмови встановити у Харкові пам’ятник жертвам голодомору

13.02.2007   
Іван Варченко

На звернення до Харківського міського голови М.Добкіна від Оргкомітету при облдержадміністрації, з пропозиціями надати місце для розташування меморіалу жертвам голодомору у Харкові, було отримано відмову.  Міська влада «вважає за доцільне ... встановити монумент на честь загиблих на території Харківської області, що більш потерпала від цієї трагедії». Очевидно, міське керівництво мало на увазі встановлення монументу поза межами м. Харків, але не змогло грамотно про це сказати.

Цією відповіддю керівники міста зігнорували як моральні принципи, так і норми закону. Зокрема ст.3  Закону України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні» зобов’язує органи  державної влади та місцевого самоврядування «брати участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері  відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу», а також «вживати заходів щодо увічнення пам’яті жертв та  постраждалих від Голодомору 1932-1933 років в Україні, в тому числі спорудження у населених пунктах меморіалів пам’яті та  встановлення  пам’ятних знаків жертвам Голодомору».

Вкрай непорядною є спроба спекулювати кількістю померлих. Нагадаємо, що Харків у голодний час 1932-1933 років був столицею Радянської України. Саме до Харкова намагалися втекти від голоду тисячі селян і саме на вулицях міста на них чекали розчарування та голодна смерть. І коли міському чиновництву чогось бракує для знайомства з документами, варто хоча б глянути на фото того часу з закарбованими десятками трупів на центральних майданах та вулицях Харкова.

Без сумніву, в сотнях міст, селищ та сіл Харківщини пам’ять про загиблих під час голодного терору вшановується і буде збережена через встановлення  меморіальних знаків. Викликає занепокоєння те, що у захваті від політичної боротьби міська влада забуває про здоровий глузд, мораль та етику. Кількох квадратних метрів у місті не знайшлося в той час, коли роздаються гектари землі.

Просимо прокурора Харківської області дати правову оцінку відповідності дій посадових осіб міської влади положенням Закону України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні».

Звертаємося до депутатів Харківської міської ради з проханням розглянути на найближчій сесії питання про розташування меморіалу жертвам голодомору у Харкові.

Іван Варченко, голова Харківської обласної організації партії «Реформи і Порядок»

12 лютого 2007 року

 Поділитися