MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової

14.02.2007   
На думку автора, лишаючись вірною радянським традиціям, номенклатура монополізувала посаду омбудсмена

Пані Карпачова!

В засобах масової інформації пройшла новина: Ви оголосили про перехід в опозицію.

Моя тривога, що була викликана Вашим призначенням на посаду омбудсмена, була небезпідставною. Призначаючи Вас, парламент знехтував принципом позаполітичності цієї посади.

За чинною Конституцією, опозиція є частиною – меншою частиною представницької влади. І зосереджена вона в представницьких органах. В той час, як омбудсмен є посередником між владою, в тому числі й опозицією, і людиною. Його функція полягає не в дублюванні адвокатури і не у виконанні політичних замовлень, а у впливі на законодавство з метою впровадження європейських норм прав людини та створення для всякої людини, навіть найбіднішої, реальних можливостей захисту своїх прав, в тому числі й з допомогою адвокатів. Омбудсмен має впливати й на чиновників виконавчої влади з метою спонукання їх до поваги людських прав і гідності.

Правозахист не є продуктом номенклатури. Ідею ініціювали й відстоювали дисиденти ціною власної свободи, а часом – і життя. Номенклатура протистояла правозахисту силою репресивного апарату. Впроваджувати, а правильніше, імітувати впровадження ідеї номенклатура почала після того, як вступаючи до Ради Європи, взяла на себе відповідні зобов’язання. Але лишаючись вірною радянським традиціям, номенклатура монополізувала посаду омбудсмена. На роль троянського коня в правозахисті вона вибрала Вас.

Оскільки іманентна функція держави в правозахисті політизована номенклатурою, то ця шляхетна справа знову, як і за радянського режиму, лягла на плечі громадських правозахисників. Тепер ми не тільки без підтримки держави, а й долаючи шалений спротив номенклатури, змушені виконувати ще й роботу, за яку платники податків платять Вам великі гроші.

Не говоритиму про мораль. Прошу одного: щиро і прилюдно поясніть свою поведінку:  Ви перейшли в опозицію, бо невдовзі можуть пройти дочасні вибори, на яких Ви сподіваєтесь пройти в парламент за списком БЮТ або НУ? А якщо це так, то чому Ви не складаєте повноваження?

Григорій Приходько –

12 лютого 2007 року

 Поділитися