MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Луганську планують кампанії громадянського представництва

15.02.2007   
Володимир Щербаченко
9-10 лютого Східноукраїнський центр громадських ініціатив спільно із Асоціацією підтримки розвитку місцевого самоврядування провели тренінг на тему «Захист права на інформацію та права громадськості на участь у процесі прийняття рішень місцевою владою через реалізацію адвокасі-кампаній».

9-10 лютого Східноукраїнський центр громадських ініціатив (проект «Міський монітор») спільно із Асоціацією підтримки розвитку місцевого самоврядування (проект «Східноукраїнський регіональний адвокасі-центр») провели тренінг на тему «Захист права на інформацію та права громадськості на участь у процесі прийняття рішень місцевою владою через реалізацію адвокасі-кампаній».

У тренінгу взяли участь 28 представників громадських організацій, органів самоорганізації населення, ініціативних груп, політичних партій. Експертами на заході виступили провідні українські фахівці з питань громадянського представництва Михайло Золотухін (Фонд розвитку міста Миколаєва), Петро Верзун (Асоціація захисту прав молоді Волині), Максим Лациба (Український незалежний центр політичних досліджень).

Цікаві й корисні  рекомендації щодо проведення кампаній адвокасі надав, зокрема, керівник програм економічного і соціального розвитку Українського незалежного центру політичних досліджень  Максим Лациба:

 «Адвокасі» – американське слово, що в перекладі означає представництво громадських інтересів. Ми знаємо слово «лобіювання», але воно більше стосується представлення бізнес-інтересів якихось конкретних компаній. Адвокасі – це лобіювання громадських інтересів, громадськості в широкому смислі. Воно має обов’язково завершитись з настанням системних змін. Наприклад, таких, як прийняття рішення міською радою, про впровадження нового порядку вивезення сміття або нового порядку врахування інтересів громадськості при формуванні міського бюджету, чи порядку обговорення містобудівної документації з громадськістю. Також вектор адвокасі може бути направлений на досягнення системної зміни поведінки службовців. Наприклад, всім відомо, що державні службовці не надто прагнуть виконувати інформаційне законодавство і відповідати на інформаційні запити громадян, відкрито надавати інформацію. Саме кампанія може притягнути чиновників до відповідальності за порушення інформаційного законодавства, може призвести до системних змін поведінки. Якщо ми побачимо три-чотири чиновника, які сплатили штраф 850 гривень чи були звільнені з роботи за те, що не відповіли на інформаційний запит, я певен, що в місті одразу зміниться ставлення чиновників до цього питання.

Дуже важливо знайомити людей з новими технологіями, з тим, як вести це громадське лобіювання, інформувати їх про ті можливості, яке надає українське законодавство. У нас побутує така позиція, що законодавство недосконале, погане, недолуге. Це справді так. Однак, я вважаю, що, з іншого боку, ми – громадські організації, громадські лідери – не вміємо використовувати навіть те законодавство, яке є. У нас є більше, ніж ми зараз можемо, навіть, осягнути, законодавчих механізмів: чудовий Закон «Про інформацію», ЗУ «Про засади державної регуляторної політики», є Закон «Про боротьбу з корупцією», при використанні яких можна вирішити величезну кількість проблем...

У ході тренінгу його учасники обмінялися досвідом проведення кампаній громадянського представництва, а також прослухали ряд презентацій.

Під час тренінгу були презентовані та обговорені наступні теми:

1) Механізми впливу територіальної громади на органи місцевого самоврядування.

2) Що може та повинен робити депутат місцевої ради.

3) Як  громада може впливати на забудову міста.

4) Як організувати роботу громадської ради.

5) Вам не відповіли на інформаційний запит. Що робити?

 Поділитися