MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Новосибірську продовжується суд над Тарасом Зеленяком

16.02.2007    джерело: www.interfax.kiev.ua
"Процедура слухань почнеться із самого початку, буде відбуватися повторний допит свідків, і, можливо, за розгляд справи візьметься інший суддя", - відзначив прокурор

Прокуратура Радянського району Новосибірська повернула до районного суду кримінальну справу, що стосувалась жителя цього міста Тараса Зеленяка, звинуваченого в розпаленні міжнаціональної ворожнечі на одному з українських інтернет-сайтів.

"Зеленяку повторно пред’явлене звинувачення, у текст висновку звинувачення поміщено тепер весь набір нецензурних слів і виразів, що він уживав при спілкуванні на форумі", - повідомив прокурор Радянського району Максим Мозоляк у п’ятницю, 16 лютого.

Процес по справі Зеленяка відновиться у Радянському районному суді в першій декаді березня. "Процедура слухань почнеться із самого початку, буде відбуватися повторний допит свідків, і, можливо, за розгляд справи візьметься інший суддя", - відзначив Мозоляк.

Раніше, посилаючись на Мозоляка, повідомлялося, що суд визнав висновок звинувачення стосовно Зеленяка непридатним, і прокуратура буде змушена в хронологічній послідовності вписати в текст висновку всі нецензурні слова і вирази, що використовував фігурант, щоб довести його винну.

Максим Мозоляк нагадав про те, що при проведенні розслідування по іншим справам, пов’язаними зі словесними образами, прокуратура уникала дослівного цитування нецензурних виразів звинувачуваних. "Формулювання звинувачень завжди були коректні і нейтральні. Це перший випадок, коли доведеться змінити встановлене правило", - зазначив він.

У середині листопада минулого року суд Радянського району Новосибірська, прийнявши до уваги клопотання захисту звинувачуваного, повернув кримінальну справу до прокуратуру для повторного складення звинувачувального висновку. За рішенням суду, у ньому мають бути конкретизовані мета і мотиви вчинків звинувачуваного, а також нецензурні слова, за допомогою яких він реалізовував свої наміри.

Кримінальну справу по 36-літньому мешканцеві Новосибірська Тарасу Зеленяку було порушено в лютому 2006 року по ч.1 ст.282 КК РФ (розпалення національної ворожнечі) після того, як директор ТОВ Перша миля, що надає інфокоммунікаційні послуги, звернувся в обласне УФСБ із заявою щодо його повідомлень, які насторожували, що виходили від Зеленяка.

За даними справи, із січня 2005 року Тарас Зеленяк (у 1999 році прилюдно відмовився від російського громадянства) виходив на форум одного з українських інтернет-сайтів під ніком Новосибірськ-2, при цьому у своїх повідомленнях усіляко підкреслював природну перевагу українського народу над російським. У комп"ютері, вилученому в українця, містились тексти, хоча він заявляв журналістам, що не є їхнім автором.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

 Поділитися