MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Комітет з питань правосуддя підтримав законопроект щодо забезпечення касаційного розгляду цивільних справ

16.02.2007   
Георгій Кобзар
Комітет Верховної Ради України з питань правосуддя рекомендував парламенту ухвалити в цілому законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» (щодо забезпечення касаційного розгляду цивільних справ).

Автор законопроекту, член Комітету з питань правосуддя Олена Шустік розповіла, що документом пропонується надати повноваження суду касаційної інстанції у цивільних справах щодо справ та скарг, нерозглянутих Верховним Судом України колегіям відповідних апеляційних судів, склад яких формуватиметься президіями цих судів. «Це тимчасовий захід, але на сьогоднішній день він є єдиним виходом, який дозволить забезпечити фізичним та юридичним особам право на касаційний розгляд їхніх справ у розумні строки», – зауважила Олена Шустік.

За її словами, в процесі здійснення судово-правової реформи в Україні дійсно склалася критична ситуація, пов’язана з розглядом цивільних справ у касаційному порядку. Це зумовлено тим, що рішенням Конституційного Суду України від 11 грудня 2003 року № 20-рп/2003 норми Закону України «Про судоустрій України», які визначали статус Касаційного суду України, були визнані такими, що не відповідають Конституції України. У зв’язку з цим, до законодавчого визначення суду, який буде здійснювати повноваження касаційної інстанції, повноваження касаційної інстанції у цивільних справах здійснює Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України.

Як повідомляє Прес-служба Української соціал-демократичної партії, Олена Шустік зазначила, що питання завантаженості Верховного Суду України на сьогодні законодавчо не врегульоване. Крім перегляду Верховним Судом цивільних справ за винятковими обставинами, Судова палата у цивільних справах ВСУ вже протягом трьох років здійснює також і повноваження касаційної інстанції у цивільних справах.

«Проблема касаційного перегляду у розумні строки потребує негайного вирішення на законодавчому рівні. Адже залишок нерозглянутих справ та матеріалів на сьогодні складає 34 011 справ і 7 225 скарг. Разом з тим слід зазначити, що в середньому за один місяць на суддю апеляційного суду надходить близько 16 справ, у той час як на суддю Судової палати у цивільних справах ВСУ – близько 719 справ (у 43 рази більше)», – сказала народний депутат.

На думку Олени Шустік, всі вжиті заходи, у тому числі збільшення навантаження на суддів Судової палати у цивільних справах, включаючи і максимальне підвищення інтенсивності їхньої праці, не можуть кардинальним чином змінити ситуацію, що склалася у зв’язку з відсутністю законодавчого визначення суду, який буде здійснювати повноваження касаційної інстанції. Саме тому прийняття цього законопроекту є нагальним і невідкладним.

 

 Поділитися