MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Держдепартаменті з питань виконання покарань необхідно провести службове розслідування

26.02.2007    джерело: www.helsinki.org.ua

Урядовий комітет з питань правової політики, оборони, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції рекомендує Кабінету Міністрів провести службове розслідування щодо стану справ у Державному департаменті з питань виконання покарань. Таке рішення ухвалене за підсумками засідання комітету в понеділок 26 лютого.
Як повідомив член комітету, Міністр юстиції Олександр Лавринович, підставою для розслідування стало неефективне управління кримінально-виконавчою системою, що призвело до різкого погіршення правопорядку в установах виконання покарань протягом 2005-2006 років.
Міністр наголосив, що установи кримінально-виконавчої системи знаходяться у кризовому стані, про що засвідчила низка резонансних подій (масові членоушкодження та відмови від вживання їжі), які відбулися минулого року в пенітенціарних закладах Харківської, Львівської, Рівненської та інших областей.
Перевірки слідчих ізоляторів, що здійснювалися Генеральною прокуратурою протягом 2005-2006 років, виявили системні порушення конституційних прав громадян, а також вимог законодавства щодо матеріальних, медичних та санітарно-гігієнічних умов тримання під вартою. Зокрема, зазначалось про переповнення СІЗО, брак постільної білизни, утримання в СІЗО засуджених до довічного позбавлення волі, недотримання вимог закону про боротьбу з туберкульозом тощо.
З 2005 року Генпрокуратура подала більше 5,3 тис. протестів на порушення у пенітенціарній системі, 4720 працівників системи притягнуто до відповідальності, в тому числі 68 – до кримінальної.
Міністр юстиції наголосив, що на наявність численних порушень вказують також правозахисні організації та міжнародні інституції. Зокрема, це відзначено у звіті про дотримання прав людини в Україні Української Гельсінської спілки. Про це говориться у минулорічному висновку Експертної місії ЄС в Україні у сфері справедливості, свободи та безпеки.
Олександр Лавринович наголосив, що це питання має важливе значення для України не лише на державному, але й на міжнародному рівні.

 Поділитися