MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Білорусь: У неділю протестувальники прийшли в центр МінськаБілорусь: На «маршах волі» затримано понад 300 людейБілорусь: Навмисне створення негуманних умов утриманняЗатриманих у Білорусі українських правозахисників звільнилиШлях в один кінецьКрим: Знову «слідчі дії» у господі кримських татар (ОНОВЛЕНО)Крим останнім часом (19.07.–26.07.2018)Крим останнім часом (15.05.–22.05.2018)Росія: Необґрунтований арешт правозахисника в Чечні2. Захист від катувань та інших видів поганого поводження14. ВРАЗЛИВІ ГРУПИ ЯК ОБ’ЄКТ ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ, КСЕНОФОБІЇ ТА ЗЛОЧИНІВ НА ҐРУНТІ НЕНАВИСТІПрава людини в Україні 2011. X. СВОБОДА МИРНИХ ЗІБРАНЬПрава людини в Україні 2011. IX. СВОБОДА ВИРАЖЕННЯ ПОГЛЯДІВПрава людини в Україні 2011. II. ЗАХИСТ ВІД КАТУВАНЬ ТА ІНШИХ ВИДІВ ПОГАНОГО ПОВОДЖЕННЯЦиган? До криміналу!Види та мотивація незаконного насильства в ОВССин неба та його охоронаПрава людини порушують все більшеМи пірнули в абсурд з головоюДоповідь Amnesty International 2011: Україна

Смерть у камері

20.03.2007   
Ігор НИКОРОВИЧ

Інформація про те, що в Надвірнянському районному відділі внутрішніх справ від побоїв, завданих працівниками міліції, померла людина, дійшла до нас, зокрема й телефонним дзвінком якогось чоловіка до редакції. Він розповів, що потерпілий — житель селища Биткова Надвірнянського району 1961 року народження. Подробиць цього трагічного випадку співрозмовник не знав. Нібито майбутню жертву співробітники міліції забрали як свідка у кримінальній справі, причому без відповідного оформлення цієї процедури тощо. Зате бачив те, що зробили з чоловіком у райвідділі.
«Я ніколи не думав, що можна так понівечити людину», — сказав наш співрозмовник. Він також повідомив, що цей випадок розслідує журналіст Надвірнянської районної газети «Народна воля» Степан Пісуляк.
Ми зв’язалися зі Степаном Лук’яновичем, який передав нам матеріали свого розслідування. Він, зокрема, зустрівся з прокурором Надвірнянського району Василем Балковим, котрий зауважив, що за сім років праці на посаді прокурора уперше зіткнувся з таким випадком.
— Про те, що в кімнаті тимчасового утримування райвідділу міліції помер доставлений туди житель селища Биткова Х. 1961 року народження, прокуратуру повідомив о перший годині ночі черговий, — розповів Василь Балковий. — Я виїхав на місце події. З огляду потерпілого було видно, що Х. загинув насильницькою смертю.
Це результат протиправних дій працівників Надвірнянського райвідділу міліції. Отож уже порушено кримінальну справу і ведеться слідство.
Х. доставили 20 січня до райвідділу міліції за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ст. 185 ч. 1 Кримінального кодексу України — крадіжка чужого майна. Відповідну кримінальну справу було порушено ще торік у вересні. З цього приводу Х. неодноразово викликали до райвідділу. За словами прокурора району, доставляти чоловіка 20 січня у райвідділ міліції потреби не було. Навіть якби він і був винен у скоєнні крадіжки, то цей злочин за своєю тяжкістю не відповідає таким діям, які вчинили працівники міліції.
Василь Балковий також повідомив, що у заподіянні смерті затриманому підозрюють двох працівників Надвірнянського РВ УМВС. Він не вказав їх прізвищ і не проінформував, які міри запобіжного заходу до них застосовані.
Степан Пісуляк зустрівся також з родиною загиблого чоловіка. Зі слів дружини покійного, ця історія почалася ще влітку минулого року. Коли одного разу її чоловік перебував у Надвірній, до нього підійшла знайома жителька селища і запитала, де виготовляють надмогильні пам’ятники. Х. відповів, що не знає. Та жінка продовжувала наполягати. Х., мовляв, часто буває у Надвірній і мусить знати. Тоді чоловік жартома показав пальцем на якогось перехожого і сказав, що цей чоловік робить пам’ятники. Після цього пішов у своїх справах.
Наскільки ми зрозуміли, жінка підійшла до вказаного чоловіка, котрий підтвердив, ніби він є тим майстром, котрий їй потрібен. Випитавши її адресу, він приїхав до селища, ходив з жінкою на цвинтар, нібито й дійсно має намір виготовити пам’ятник. Однак, виманивши у неї гроші, а, наскільки відомо, такі речі коштують дорого, «майстер» зник.
Обдурена жінка звернулася до міліції, там склали фоторобот шахрая, а Х. почали викликати до райвідділу для впізнання затриманих правоохоронцями підозрюваних. Х. їх не впізнавав, адже тоді не придивлявся до особи, на яку вказав жінці.
Одного разу, повернувшись додому після чергового виклику до міліції, він сказав, що його вже більше не будуть викликати, бо справу закрито. Однак 20 січня Х. знову забрали. Про ці події розповів син потерпілого Володимир.
— 20 січня дільничний інспектор селища Биткова Білінкевич прийшов до нас додому і запитав, чи тут живе Х. Ще один чоловік у міліцейській формі стояв на вулиці. Дільничний почав вимагати, щоби батько пішов з ними, бо його треба терміново привести до райвідділу міліції, щоби нарешті закрити порушену справу. Мама заперечила, мовляв, скільки можна тягати людину. Батько також сказав, що йому вже раніше повідомили про закриття справи, але підкорився міліціонерам і пішов з ними. Мама дала йому на дорогу дві гривні.
Біля 17 години мама почала турбуватися, чому тато не повернувся. Я зателефонував до рідних, але батько до них не заходив. Мама непокоїлася все більше, і я, знайшовши номер стільникового телефону дільничного, задзвонив до нього. Інспектор сказав, що тата кинули у «клітку» і дали йому якусь статтю, а зранку його відпустять.
Наступного дня до нас дійшли чутки, що з татом щось недобре. Мама вирішила їхати зі мною до Надвірної, але у неділю ходить мало транспорту, і я знову зателефонував до дільничного. Він нічого не хотів говорити, сказав лише, що сам передзвонить. Через якийсь час мені зателефонував незнайомий чоловік і сказав: «Така ситуація... Це ти, Володю?» Я відповів: «Я». Він знову каже: «Така ситуація... Татові зробилося недобре, почав дуже вертати... Тато помер».
Я далі не міг нічого слухати і виключив свій мобільний. Якраз у цей час люди виходили з церкви...
Надвірнянській журналіст намагався зв’язатися з керівництвом місцевої міліції, щоби ті розповіли про події 20 січня в їхньому райвідділі, але безуспішно. Ми у свою чергу зателефонували в обласне управління МВС і отримали таке офіційне повідомлення:
«20 січня цього року в 14.00 у Надвірнянський райвідділ міліції за підозрою у скоєнні крадіжки особистого майна було доставлено жителя села Битків Х. В ході співбесіди з ним чоловік визнав свою причетність до крадіжки грошей. В 16-ій годині за скоєння адмінпорушення його було поміщено в кімнату для адмінзатриманих чергової частини райвідділу. Опівночі його виявили мертвим. За даним фактом прокуратурою Надвірнянського району порушено кримінальну справу.
Керівництвом УМВС в області проведено службове розслідування цього інциденту. На даний час ряд керівників та працівників Надвірнянського РВ УМВС відсторонені від виконання функціональних обов’язків».
Люди, котрі бачили покійного Х., розповідали, що у нього обличчя все чорне. Наскільки нам відомо, чоловік загинув від того, що у нього розірвалася легеня. Очевидно, це наслідок побоїв, завданих потерпілому. Ходять чутки, нібито працівники міліції, підозрювані у спричиненні смертельних тілесних ушкоджень, уже десь зникли. Наразі кримінальну справу, порушену за фактом загибелі Х., забрала для подальшого розслідування обласна прокуратура.

 

"Галичина",  25 січня 2007 року

 Поділитися