MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Акредитація – за бажанням чиновників чи ЗМІ?

23.03.2007   
Юрій Чумак, ХПГ
Якщо у заявці на акредитацію не міститься якихось відомостей, що вважає за необхідне прес-служба Харківської міської ради (але таких вимог немає в жодному законі України), це ні в якому разі не може бути підставою для того, щоб ЗМІ взагалі позбавлялося права на акредитацію.

До нової «кампанії» акредитації при Харківській міській раді

Право на свободу вираження поглядів, гарантоване Конституцією України, Європейською конвенцією про захист прав людини і основних свобод та Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, включає право на доступ до інформації.

Ст. 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», закріпила за журналістами право на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання відкритої за режимом доступу інформації та право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи і організації та бути прийнятим їх посадовими особами. Таким чином, фактично всі журналісти мають право на доступ до інформації в органах місцевого самоврядування, в тому числі – і в Харківській міській раді.

Але для того, щоб робота журналістів при владних установах була краще організована, законодавці закріпили інститут акредитації. Як зазначено у «Пояснювальній записці» до «Типових правил акредитації працівників засобів масової інформації та незалежних журналістів при органі влади», розроблених парламентським Комітетом з питань свободи слова та інформації, «метою акредитації є створення особливих сприятливих умов для журналістів з тим, щоб вони могли ефективно виконувати свою функцію інформування суспільства».

Нещодавно прес-служба Харківської міської ради розповсюдила інформацію про те, що «з 2 квітня 2007 р. протягом місяця проводиться акредитація журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Харківській міській раді». При цьому наголошується, що «акредитація журналістів і технічних працівників засобів масової інформації проводиться строком на 1 рік». Тим ЗМІ, що бажають отримати акредитацію, у відповідній заявці пропонується надати певний перелік інформації про свою діяльність. А друковані засоби масової інформації повинні додати також два останні примірники видання.

Закінчується це повідомлення погрозливим попередженням: «заявки на акредитацію, які не містять відомостей, передбачених у Положенні про акредитацію при Харківській міській раді, прес-службою міськради не розглядаються».

По-перше, хотілось би зазначити, що згідно зі ст. 3 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «акредитація журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при органах державної влади та органах місцевого самоврядування здійснюється в цих органах шляхом їх реєстрації на підставі офіційного подання засобу масової інформації до відповідного органу державної влади чи органу місцевого самоврядування або за заявою журналіста і технічного працівника з пред’явленням ними відповідних документів, що підтверджують їх професійний фах, або рекомендації професійного об’єднання журналістів.»

Таким чином, у Законі не встановлено чітких вимог щодо інформації, яка повинна міститись в офіційному поданні про акредитацію від ЗМІ до органу влади або місцевого самоврядування. Існує лише норма, яка передбачає необхідність доведення професійного фаху тільки у разі, коли таку заяву подає сам журналіст (із контексту можна дійти висновку, що мається на увазі незалежний журналіст, який не працює на постійній основі в якомусь ЗМІ, отже, за нього немає кому «замовити слово»).

У вищезгаданій «Пояснювальній записці» чітко зазначено, що «акредитація є повідомною, а не дозвільною процедурою… Процедура акредитації повинна бути автоматичною. Перелік документів (інформації), що мають подаватись до акредитуючого органу, повинен бути мінімальним та необхідним для проведення акредитації».

А «Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Харківській міській раді» носять чітко дозвільний характер акредитації.  В принципі, ті відомості, що прес-служба Харківської міської ради вимагає надавати від ЗМІ у заявці на акредитацію, є необхідними для того, щоб чиновники прес-служби отримали чітку уяву про те, з якими засобами масової інформації їм доведеться працювати.

Втім, не зовсім слушним тут є надмірне регламентування необхідної для заяви інформації. Наприклад, подання двох останніх примірників від друкованих видань. Незрозуміло, хто і на що вигадав таку норму. А якщо друковане ЗМІ тільки нещодавно розпочало свою діяльність і ще не має у тиражі 2 випуски (скажімо, вийшов тільки 1), або представник такого ЗМІ необачно подасть до прес-служби 2, але не «останні» примірники – акредитації при Харківській міській раді їм годі й чекати?!

По-друге, і найголовніше: необґрунтованим є обмеження акредитації терміном в 1 рік. Акредитація мусить бути постійною та її ініціатором виступають, безумовно, самі ЗМІ, що мають бажання отримати більш вільний доступ до інформації у певному органі влади, місцевого самоврядування тощо. На підтвердження цієї тези наведу цитату з «Типових правил акредитації працівників засобів масової інформації та незалежних журналістів при органі влади»: «Акредитація може бути постійною (безстроковою) та тимчасовою. Тимчасова акредитація надається працівникам засобів масової інформації та незалежним журналістам і технічним працівникам за їх заявою на строк виконання конкретного редакційного завдання або для заміни постійно акредитованої особи в разі її хвороби, відпустки, відрядження тощо.»

Крім того, ст. 27 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» прямо наголошує, що «редакції друкованих засобів масової інформації мають право за погодженням з державними органами… безкоштовно акредитувати при них своїх журналістів на визначений або на невизначений строк.» Підкреслюю, редакції ЗМІ визначають, на який строк вони акредитують своїх журналістів, а не чиновники! А погодженням у даному випадку є письмове повідомлення від ЗМІ та відповідна реакція на нього з боку органу влади чи місцевого самоврядування.

І, безумовно, якщо у заявці на акредитацію не міститься якихось відомостей, що вважає за необхідне прес-служба Харківської міської ради (але таких вимог немає в жодному законі України), це ні в якому разі не може бути підставою для того, щоб ця заявка зовсім не розглядалася, отже, ЗМІ взагалі позбавлялося права на акредитацію. Будь-які правила та нормативні акти, у тому числі правила акредитації, не можуть звужувати зміст існуючих прав, закріплених в Конституції України.

 

 Поділитися