MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Реформа судової системи: погляд суддів і журналістів

03.04.2007   
Юрій Чумак

30 березня у Харківському прес-клубі відбулась публічна дискусія на тему «Реформа судової системи: погляд суддів і журналістів».

У заході прийняли участь керівник Фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів, суддя Федерального суду США Богдан Футей, керівник інформаційної роботи проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна: верховенство права» Олена Кочубинська, судді судів Харківської області, журналісти, представники громадськості.

Пан Кучерів ознайомив присутніх із результатами опитування журналістів та суддів, яке Фонд «Демократичні ініціативи» та Київський міжнародний інститут соціології провели з 22 грудня 2006 року по 22 січня 2007 року на замовлення проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна: верховенство права».

Про це опитування «Права людини» вже інформували. Дивись:

http://khpg.org/1172747472

Цікавим був виступ судді Федерального суду США Богдана Футея, який, маючи чималий досвід роботи у судовій системі Сполучених Штатів, добре обізнаний і з проблемами українських судів, тому мав змогу порівнювати їх діяльність. Зокрема, він зазначив, що у США судове рішення з’являється в Інтернеті і стає відомим для широкого загалу того самого дня, як воно прийняте. Отже, не виникає ніяких питань щодо доступності судових рішень. На жаль, наша країна ще далека від таких стандартів відкритості судочинства.

В Україні Державна судова адміністрація є частиною виконавчої гілки влади, а мусить, на думку пана Футея,  бути у структурі судової влади (в Америці орган, схожий за функцією з ДСА, відноситься до судової гілки влади). Це стане ще однією запорукою незалежності українських судів. Бо судді є незалежними, виходячи з того, що вони не належать до виконавчої й законодавчої влади та політичних партій.

Також вагомим інструментом підтримання неупередженості суду є інститут присяжних, що ефективно діє у США, але так і не створений в Україні, не зважаючи на відповідне закріплення у Конституції.

Б.Футей висловив переконання, що необхідно вирішити проблему невиконання судових рішень виконавчою владою. Ситуація, за якої суди виносять рішення, захищаючи права громадян, а влада їх не виконує, є загрозливою для України, навіть для її інвестиційного клімату. Позаяк потенційні інвестори будуть вагатися вкладати гроші в економіку країни з такими ризиками.

Після виступів організаторів заходу, розгорнулася дискусія, в якій прийняли участь майже всі присутні.

Під час обговорення були розглянуті такі проблемні питання:

1. Реформування судової системи журналісти віднесли до пріоритетних завдань суспільства. Важливість здійснення судової реформи визнають і судді. Водночас, на думку журналістів, ці проблеми у ЗМІ майже не представлені. Чому? Це занадто складне питання для громадськості чи закрита тема?

2. Судову систему журналісти вважають закритою, а свої стосунки з суддями кваліфікують як «взаємно недоброзичливі». Водночас, судді не згодні з тим, що судова система недостатньо відкрита, і не задоволені висвітленням роботи судів у ЗМІ. Як «відкрити» судову систему для журналістів і, отже, для суспільства?

3. Правова необізнаність журналістів – це те, що найбільше не задовольняє суддів у висвітленні питань судової системи у ЗМІ. Власну необізнаність визнають і журналісти. Водночас абсолютна більшість суддів (81%) не готові відкрито спілкуватись з журналістами. Що слід зробити для того, щоб налагодити плідні відносини між суддями та журналістами і щоб судова система була представлена у ЗМІ не лише скандальними подіями, а реформування судової системи стало предметом громадських дискусій?

4. Серед журналістів панує думка, що для реалізації судової реформи в Україні нічого не робиться. Чи це справді так? Чи причина у непоінформованості журналістів?

5. Журналісти й більша частина населення не задоволені функціонуванням судової системи в Україні. А чим не задоволені судді? Що треба зробити насамперед, щоб суди стали справді «третьою владою» у суспільстві? І яка у цьому роль ЗМІ?

Проект «Україна: верховенство права» зараз проводить аналогічні заходи у низці міст України (27 березня така дискусія відбувалася, зокрема, у Донецьку). Проведення подібних обговорень, на мою думку, дійсно сприятиме налагодженню дієвого партнерства між судовою гілкою влади та ЗМІ.

ФОТО: Юрій Чумак

 Поділитися