MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

НСЖУ створила Кризовий центр допомоги журналістам

04.04.2007   
Національна спілка журналістів України поширила заяву, в якій називає вимогу Верховної Ради не публікувати акти органів вищої державної влади вимогою запровадити цензуру

У складній політичній ситуації, що склалась у державі, Національна спілка журналістів України разом з Українською асоціацією медіа-юристів, Програмою правового захисту та освіти ЗМІ IREX створила Кризовий центр допомоги журналістам. Таким чином мас-медійники зреагували на постанову від 2 квітня 2007 року «Про запобігання діям, що загрожують конституційному правопорядку, громадському спокою і стабільності в Україні», у приписі до якого увагу ЗМІ та органів влади звертають «на невідворотність юридичної відповідальності у разі недотримання вимог статті 60 Конституції України... щодо віддання і виконання очевидно злочинного розпорядження чи наказу», – про це сьогодні, 4 квітня, Західну інформаційну корпорацію повідомила прес-служба НСЖУ.

Як йдеться у повідомленні, щодня, а у день виборів цілодобово, журналісти можуть звернутися за юридичною допомогою у вирішенні професійних питань за телефонами: (044) 235-33-31, 234-21-02, 234-23-57 та електронними скриньками [email protected] і [email protected].

Як повідомила прес-служба, оприлюднюючи закони, акти Президента України, Кабінету Міністрів України, засоби масової інформації, зокрема офіційні друковані видання, виконують законодавство України, свій професійний обов’язок, забезпечують реалізацію конституційного права громадян на інформацію.

www.zik.com.ua

НСЖУ: Вимога Верховної Ради не публікувати акти органів вищої державної влади – це вимога запровадити цензуру

Національна спілка журналістів України поширила заяву, в якій висловлює занепокоєння вимогою постанови Верховної Ради від 2 квітня 2007 року «Про запобігання діям, що загрожують конституційному правопорядку, громадському спокою і стабільності в Україні». Нагадаємо, в цій постанові парламент звернув увагу органів державної влади та місцевого самоврядування, офіційних друкованих видань, їх посадових і службових осіб «на невідворотність юридичної відповідальності у разі недотримання вимог статті 60 Конституції України ... щодо віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу».
«Відповідно до статті 34 Конституції України громадяни України мають право на отримання інформації. Отже, здійснюючи публікацію актів вищих органів державної влади, офіційні друковані видання, як і всі інші засоби масової інформації, виконують властиві саме їм функції – оперативно інформують громадян про події, що відбуваються в державі», – наголосив голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко.
«Головною ознакою злочинного наказу є припис, який порушує конституційні права і свободи людини і громадянина. А відповідальність за виконання явно злочинного наказу настає за вчинення дій, які заподіяли шкоду правоохоронюваним інтересам.
Оприлюднюючи ж закони, акти Президента України, Кабінету Міністрів України, засоби масової інформації, зокрема офіційні друковані видання, виконують законодавство України, свій професійний обов’язок, забезпечують реалізацію конституційного права громадян на інформацію. І вимога до них замовчувати такі важливі для суспільства документи означає запроваджувати цензуру. Національна спілка журналістів України категорично виступає проти будь-яких утисків свободи слова, прав засобів масової інформації та журналістів», - йдеться в заяві.
«Телекритика»

 Поділитися