MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Святвечір у Херсоні, суди над українськими полоненими, хімічна зброя — підсумки тижняПісня, обірвана російською ракетою. Підсумки тижняЗруйнований Ізюм із повітряЗа 5 днів у Херсоні загинуло 15 людей через російські обстріли Екологічна катастрофа на Луганщині як наслідок військових дійЧоловік, який пішки вивів 117 людей із Маріуполя: ‘Друзі називають мене Мойсеєм’Геноцид у Маріуполі. Військові дії Росії в УкраїніХронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 27 лютого – 1 березня 2022 рокуРезультати громадського моніторингу ситуації з протидії торгівлі людьми на ХарківщиніМер подав до суду на блогерку за петицію про його відставкуУ Харкові відбудеться забіг до Дня біженця ‘2 млрд км до безпеки’Як депутати сільських, селищних, міських та районних рад Вінниччини використовують свою владу для особистих потреб (частина І)Тернопільське сміття вивозять на ділянку, використання якої забороненоЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 190 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 03.09.2018 – 07.09.2018Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 181 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 18.06.2018 – 22.06.2018Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 179 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 04.06.2018 – 08.06.2018Започатковано громадський контроль за виконанням політики протидії торгівлі людьми у Харківській областіРезультати громадського спостереження Харківського КВУ за серпень 2015 року19. Екологічні права2. Захист від катувань та інших видів поганого поводження

Мер Харкова «відставлятися» не бажає

12.04.2007   
Юрій Чумак

10 квітня представники харківського міськвиконкому відмовилися приймати документи з реєстрації ініціативної групи для проведення референдуму про дострокове припинення повноважень харківського міського голови Михайла Добкіна.

Про це 11 квітня у прес-центрі «Трибуна-ТВ» повідомив журналістам голова Харківської громадської організації «Міська варта» Владислав Протас.

За його словами, пакет документів було сформовано відповідно до вимог ст. 16 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», але працівники відділу з питань звернень громадян Департаменту діловодства Харківської міськради протягом 2-х годин (з 11.00 до 13.00), використовуючи різні методи (зокрема, провітрювання приміщень, виставляння із приміщення представників ЗМІ, виклик міліції), так і не прийняли документи. З 540 сторінок документів було розглянуто лише 3-4 сторінки.

Спочатку міських чиновників збентежила надмірна, з їх точки зору, увага преси до цієї події, і вони випровадили журналістів з кімнати, де повинна була проходити реєстрація. І це відбулося, не зважаючи на те, що представники ЗМІ мали відповідні акредитації в міськвиконкомі, та всупереч Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», ст. 8 якого говорить:«Діяльність державних і громадських органів, які беруть участь у підготовці і проведенні референдуму, здійснюється відкрито і гласно… Засоби масової інформації висвітлюють хід підготовки і проведення референдуму, їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі збори і засідання, пов’язані з референдумом, і одержання інформації».

Потім, за словами В. Протаса, співробітники Департаменту діловодства, посилаючись на якусь інструкцію, відмовилися ставити відповідні штампи на копіях документів. На прохання показати цю інструкцію, ініціатори референдуму також одержали відмову.

На питання активістів «Міської варти» щодо великої кількості міліціонерів, що були присутні при цих подіях, юристи виконкому заявили, що міський голова, «у зв’язку з подіями в країні», оголосив будинок мерії режимним об’єктом.

Незабаром до охоронців «режимного об’єкту» чиновниками була висунута вимога виставити «зайвих людей» із приміщення. Міліціонери, що жваво прийнялися виконувати це доручення, навідріз відмовилися представлятися.

Взявши до уваги досвід відмов у реєстрації попередніх ініціативних груп, і спостерігаючи, як «готова» міська влада публічно й прозоро здійснювати прийом документів, ініціаторами референдуму було вирішено «не ризикувати, а здати їх іншим можливим способом».

Зараз юристи «Міської варти» розглядають різні шляхи передачі документів для реєстрації в міськраду. Можливо, вони будуть відправлені поштою, передані через прокуратуру або народних депутатів. Також, за словами В. Протаса, готується відповідне подання до правоохоронних органів щодо неправомірних дій співробітників міліції.

«Де тільки це можливо, Харківська міська влада намагається показати, що вона легітимна й має підтримку територіальної громади. Але чомусь вона панічно боїться проведення референдуму. Вже сьогодні ясно, що міська влада зробить усе можливе, щоб референдум не відбувся, аж до втрати й псування документів, які зараз подаються, – заявив В. Протас. Засвідчені копії документів потрібні ініціаторам референдуму, щоб відстоювати свою правоту в судовому порядку, тому що «битва в правовому полі неминуча».

Нагадаємо, що 3 квітня були проведені збори з формування ініціативної групи зі збору підписів харків’ян на підтримку проведення референдуму, на який планується винести два питання: про дострокове припинення повноважень харківського міського голови Михайла Добкіна й про скасування рішення 11-ї сесії міськради про передачу у концесію комунальних підприємств «Харківкомуночиствод», «Вода», «Харківські теплові мережі», «Міжнародний аеропорт «Харків» та «Міськелектротранс». Ініціативна група була сформована у складі 427 чол. (цим і зумовлена велика кількість сторінок документів, що подавалися до мерії).

 

 Поділитися