MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Нашим дітям потрібна справедливість’, — Олена Зеленська‘В українців є колективна травма’, — психолог Олена ГрибановаПолонена Олена Пєх потребує операції – ОмбудсманДо Харківського онкоцентру відправляли людей помирати, — Олена ГетманенкоОлена Сорокіна - чергова жертва викрадення в ОРДЛООдна історія однієї війни. ОленаКомунальні газетарі перестануть бути «кріпаками»Юрист Харківської правозахисної групи Олена Ащенко відвідала Сполучені Штати Америки з навчальним візітомВ Україні пройшов слем-турнір за свободу вираження думокКоммунальная газета г. Сватова недовольна критикой со стороны НУОЧому прокуратура здійснює тиск на Долинську газету «Добра справа»? або «Терористи на Грушевського, 11»Газета Львівської міської ради «Ратуша» виграла суд у міського голови Львова Андрія Садового.У колисці української демократії є проблеми зі свободою слова?Местная власть Алчевска: информацию можем выдать, а можем… и не выдавать!«Не продаємось!»: У грудні найбільше новин купив «Енергоатом», продала – ТРК «Ера», начитала – Олена ФролякДніпропетровська міліція та газета «Лица»: обличчям до обличчяЗакривається Нова газета в СамаріЗвинувачення у побитті журналіста газети «Сегодня», БЮТ називає провокацієюПрокуратура допитує «Рівненську газету» за її благодійність?Російська журналістка Олена Трегубова попросила політичного притулку у Великобританії.

«Время» – без відповідальності…

16.04.2007   
Ольга Гончарова
Харківська газета "Время" опубликувала інтерв’ю співдоповідчки ПАРЄ, в тексті якого її коментарі було спотворено

В п’ятницю, 13-го квітня харківська газета, яку харків’яни пов’язують з народним депутатом України, членом фракції БЮТ Олександром Фельдманом, надрукувала інтерв’ю співдоповідачки ПАРЄ пані Ренате Вольвенд.

Із вступу до цього інтерв’ю читач дознається, що «Оценкой событий в Украине с вашим корреспондентом поделилась Ренате Вольвенд…», що, зважаючи на відсутність  посилання на інше ЗМІ, потрібно розуміти як співдоповідач ПАРЄ розмовляла саме з кореспондентом газети «Время» Висновок неправильний, бо насправді це інтерв’ю із газети «2000» від 6-го квітня, авторка якого Наталья Кичигіна (http://2000.net.ua/print/forum/esliukazpriznayutnekonsti.html).

Кожен читач, навіть той, який поділяє європейські цінності, а не керовану демократію Путіна, після знайомства з цим інтерв’ю, повинен зрозуміти, що «Если указ признают неконституционным, то президенту Ющенко нужно будет подать в отставку».

Припустимо, що неповага до колег журналістів, до їх авторства, це не проблема для провінційної газети «Время», яка за останні роки з досить серйозного видання перетворилася на агітку певних політичних сил, якіі перш за все, ненавидять все, що має відношення до держави Україна.

Але, на мою думку, не мають права журналісти газети нав’язувати своїм читачам матеріали, які викликають сумніви стосовно своєї достовірності. Бо ще до опублікування інтерв’ю газетою «Время» – 11 квітня – Ренате Вольвенд звернулася з листом, в якому заявляє про спотворення «її» інтерв’ю. Оскільки ми не маємо надії, що редакційна колегія газети «Время» є прихильником збалансованості та зваженості подання інформації, публікуємо заяву  Ренате Вольвенд про необхідність надання суспільству збалансованої та правдивої інформації.

«Нещодавно я надала телефоном інтерв’ю українському журналісту. Як виглядає, мої коментарі було спотворено, їм було надано категоричного тону, і вони були подані так, як начебто я підтримую одну зі сторін у конфлікті, що триває в Україні.

Оскільки мої коментарі були наведені спотвореними у численних публікаціях (в тому числі у газеті «2000» та на офіційному сайті Партії Регіонів), я заявляю, що я не маю стосунку до будь-яких інших міркувань та заяв, що наводяться у цих публікаціях. Я хочу також відзначити, що висновки та загальний тон всіх цих публікацій мають дуже мало спільного з тим, що я насправді казала.

Користуючись нагодою, я закликаю всіх українських журналістів бути зараз якомога уважнішими, забезпечуючи точне і правдиве відображення інформації, яку вони одержують. Також критично важливим є чітке вказування журналістами джерел, з яких вони беруть інформацію.

Для демократичного суспільства життєво важливим є доступ громадян до повної та об’єктивної інформації про події, які безпосередньо впливають на їхнє життя.

Завжди прикро, коли політики та ЗМІ намагаються вплинути на громадську думку шляхом спотворення інформації та надання неоднозначних коментарів, для яких нема ніяких підстав, щодо позиції іноземних осіб.

Відповідно, я підтримую пропозицію сайту «Майдан» щодо того, що у майбутньому всі інтерв’ю з усіма офіційними особами перед публікацією мусять бути погоджені з ними у письмовій формі.

Я також хотіла б запевнити громадськість в Україні, що, хоча ми прагнемо мирного і конструктивного розв’язання кризи, ми вважаємо неправильним і неприпустимим для себе підтримувати одну зі сторін конфлікту.

Прошу всіх, хто читатиме будь-які заяви у наступні тижні, пам’ятати мої наведені вище зауваження. Дозволю собі порадити у випадку спотворення наданих мною або іншою офіційною особою коментарів лишати їх без уваги, роблячи з цього висновки лише про тих, хто так вчиняє.

Ренате Вольвенд, співдоповідач Моніторингового комітету ПАРЄ»

Краще не скажеш.

 Поділитися