MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява суддів Конституційного Суду підтверджується

17.04.2007    джерело: www.unian.net

Служба безпеки України знайшла підтвердження небезпеки по одному з фактів, про які заявляли п’ятеро суддів Конституційного суду України на прес-конференції в Києві.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в Києві, відповідаючи на запитання журналістів, тимчасово виконуючий обов’язки голови СБУ Валентин Наливайченко. За його словами, після спільної заяви суддів КСУ, СБУ порушила 5 справ. Зокрема, повідомив В.Наливайченко, співробітники спецслужби мали зустріч з цими суддями “і ті, які мали бажання і вважали, що є небезпека для них та їхніх родичів, написали відповідні заяви”. За словами в.о голови СБУ, частина з цих заяв уже перевірена, а по частині перевірки тривають.
«На жаль, по одному з фактів ми маємо досить серйозне підтвердження», - сказав В.Наливайченко. За його словами, в ході перевірки було встановлено, що у Львівській області в автомобілі, який належав близькому родичу одного із суддів, невідомі відкрутили всі 4 колеса. За словами В.Наливайченка, якби автомобіль зрушив з місця, наслідки були б непередбачуваними.
Наразі, повідомив він, матеріали перевірки звернень суддів КСУ та їхні заяви передані до Генеральної прокуратури. Як зазначив В.Наливайченко, СБУ та створена слідчо-оперативна група надалі співпрацюватиме з Генпрокуратурою для того, щоб дати відповідь на заяви суддів КСУ щодо погроз на їхню адресу та на адресу їхніх родичів.
Як повідомляв УНІАН, 10 квітня п’ятеро суддів КС заявили про свою відмову брати участь у розгляді справи щодо відповідності Конституції України указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України через тиск на них з боку окремих політичних сил.
У заяві, під якою поставили підписи судді КС Ярослава Мачужак, Віктор Шишкін, Володимир Кампо, Петро Стецюк і Дмитро Лилак, вони наголосили на неможливості брати участь «у розгляді доленосної для України справи», поки не буде забезпечена належна робота суду. У заяві йдеться, що «певні політичні сили через своїх представників публічно вчиняють грубий тиск як на окремих суддів, так і на весь склад КС України».

Сюзанна Станік: засідання Конституційного суду під загрозою

Заступник голови Конституційного Суду Сюзана СТАНІК вважає, що заяви в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка спрямовані на зрив засідання КС та передбачає, що Президент Віктор Ющенко підготував указ про її звільнення.

Про це йдеться в заяві С.Станік до В.Ющенка, голови Верховної Ради Олександра Мороза, голови Конституційного Суду України Івана Домбровського, голові Верховного суду України Василя Онопенка та засобів масової інформації

В заяві, яку має в своєму розпорядженні агентство, С.Станік знову наголошує, що “реалізовується сценарій по зриву засідання Конституційного Суду України щодо звернення 53 народних депутатів України щодо конституційності указу Президента України Віктора Ющенка про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України від 2 квітня 2007 року”. При цьому суддя КС додала, що “з цього приводу, за повідомленням ЗМІ, В.Наливайченко розповсюдив про неї чергову неправдиву інформацію”.

”Цією заявою В.Наливайченко грубо порушив ст. 21, 31, 32, 126 Конституції України та ст. 7, 8 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Ці дії В.Наливайченка спрямовані на зрив засідання КСУ, призначеного на 17 квітня”, - підкреслює С.Станік.

”Як я передбачаю, вже підготовлено, а може, й підписано указ Президента про мою відставку”, - сказала С.Станік, наголошуючи, що залишає за собою право відповідного правового реагування, згідно з Конституцією, діючим законодавством України та Європейською конвенцією про захист прав людини та основних свобод.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні В.Наливайченко наголосив, що Служба безпеки України отримала попередню інформацію щодо отримання одним із близьких родичів судді Конституційного суду України Сюзанни Станік певної кількості нерухомості та земельних ділянок на суму майже 12 млн. дол.

 Поділитися