MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експерт Ради Європи пропонує створити в Україні «Суд честі суддів»

19.04.2007    джерело: www2.dw-world.de

В умовах політичної кризи дисциплінарну відповідальність українських суддів мають контролювати самі представники судових інстанцій, а не зовнішні органи.

Такі рекомендації 18 квітня озвучили експерти Ради Європи під час «круглого столу», проведеного у рамках європейської програми реформування судової системи України.

Останні політичні події спровокували в Україні дефіцит довіри до судової гілки влади: політики дискредитують судову систему, ставлячи під сумнів незалежність українських суддів, а ті піддаються провокаціям, забуваючи про дисциплінарну відповідальність, вважає голова Вищої ради юстиції України Лідія Ізовітова: «Якщо і надалі будуть лунати ті слова недовіри до судової системи, то це є руйнація нашої демократії. Це може призвести до хаосу».

Експерт Ради Європи з питань дисциплінарної відповідальності Віргіліус Валанчус пропонує захищати українських суддів від безпідставних звинувачень, враховуючи досвід Литви. А саме створити в Україні «Суд честі суддів», який розглядатиме справи своїх колег. Це підніме правосвідомість суддів, впевнений експерт: «Дуже важливо знайти правильний баланс, щоб суддя не постраждав необґрунтовано. І щоб інші судді не боялися приймати рішення основані на власному розумінні права».

Головний інспектор судових служб Міністерства юстиції Франції Крістіан Ресегє впевнений, що дисциплінарне впровадження має відбуватися прозоро і базуватися на принципах рівноправ’я.

 Поділитися