MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

26 квітня буде визначено кандидатів від України на посаду судді Європейського суду з прав людини

25.04.2007   
серед кандидатів на посаду судді Європейського суду є представник ХПГ – адвокат Аркадій Бущенко.

26 квітня 2007 року Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини оголосить результати конкурсу по відбору трьох претендентів, які будуть направлені на співбесіду до Парламентської Асамблеї Ради Європи. Після таємного голосування в ПАРЄ один з трьох кандидатів посяде вакантну посаду судді Європейського суду з прав людини від України.

Як повідомив голова Комісії, Міністр юстиції Олександр Лавринович, обрання судді відбувається у зв’язку із закінченням терміну перебування на цій посаді судді Європейського суду від України.

Станом на 25 квітня бажання взяти участь у конкурсі виявили 14 кандидатів. За словами Олександра Лавриновича, практично всі кандидати є «гідними та досвідченими фахівцями у сфері Європейського суду з прав людини».

Зокрема, на посаду судді Європейського суду з прав людини від України претендують народний депутат України, заступник Міністра внутрішніх справ, ректор, проректор, професори та викладач вищих юридичних навчальних закладів, голова суду, судовий обвинувач Міжнародного трибуналу ООН, юрист Європейського суду з прав людини, адвокати та президент громадської організації юридичного спрямування.

Олександр Лавринович нагадав, що відповідно до п.1 статті 21 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод кандидати на посаду судді Європейського суду з прав людини повинні мати високі моральні якості, а також мати кваліфікацію, необхідну для призначення на високу судову посаду, чи бути юристами з визнаним авторитетом та рівнем компетентності. Саме цими критеріями, за словами Міністра юстиції, керуватимуться члени Комісії при відборі тих трьох кандидатур, які будуть направлені до Парламентської Асамблеї Ради Європи.

***Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини створена постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2007 року "Про відбір кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини". До складу Комісії входять Міністр юстиції України Олександр Лавринович (голова Комісії), заступник Міністра юстиції Валерія Лутковська (заступник голови Комісії), заступник Міністра закордонних справ України Володимир Хандогій, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова (за згодою), заступник Голови Конституційного Суду України Сюзанна Станік (за згодою), суддя Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України Василь Філатов (за згодою), голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, Керівник Постійної делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Віталій Шибко (за згодою), голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко (за згодою), керівник департаменту з питань виконання покарань міжнародної правозахисної організації «Міжнародна ліга захисту прав громадян» Олександр Пташинський (за згодою), начальник інформаційно-аналітичного відділу Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України Ірина Кушнір (секретар комісії).

Прес-служба Міністерства юстиції України

Tел. 271-16-76

Від редакції «ПЛ»: серед кандидатів на посаду судді Європейського суду є представник ХПГ – координатор проектів ХПГ, адвокат Аркадій Бущенко.

 

 Поділитися