MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ні намаганням Уряду Януковича скасувати пільги для працюючих вагітних жінок

14.05.2007   
Заява Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» проти позиції Уряду щодо звільнення з роботи вагітних жінок

Президенту України В.А.Ющенку,

Голові Верховної Ради України О.О.Морозу,

Прем’єр-міністру України В.Ф.Януковичу,

Міністру України у справах сім’ї, молоді та спорту В.П.Коржу,

Міністру праці та соціальної політики України М.М. Папієву,

Генеральному прокурору України   С.М. Піскуну,

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Н.І.Карпачовій,

Народним депутатам України V скликання,

Національному кореспонденту Міжнародної організації праці в Україні В.І. Костриці,

Координатору програми рівних можливостей Програми розвитку ООН в Україні Л.С. Кобилянській.

Заява Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» проти позиції Уряду щодо звільнення з роботи вагітних жінок

 

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна» виступає проти пропозицій Уряду України внести зміни до Кодексу законів про працю з тим, щоби дати можливість роботодавцю звільняти вагітних працюючих жінок з роботи.

Мова йде про статтю 184 Кодексу Законів про працю «Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей», відповідно до якої «звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням»

Запропонувавши норму щодо звільнення вагітних жінок з роботи, Уряд тим самим порушує права жінок, а також діє всупереч взятим на себе Україною зобов’язанням при ратифікації низки міжнародних документів з прав людини, в тому числі Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яка пропонує державам застосовувати механізми позитивної дискримінації задля захисту та забезпечення прав жінок (стаття 4). Крім того такий крок суперечить Конституції України, стаття 22 якої забороняє вводити норми, які погіршують або зменшують рівень правового захисту різних категорій населення, звужують зміст та обсяг існуючих прав і свобод.

Позиція жінок на ринку праці України є гіршою, порівняно з позицією чоловіків. Роботодавці, особливо приватні, вимагають від жінок брати зобов’язання не вагітніти або навіть не заводити родину. При встановленні факту вагітності жінок, їх звільняють з роботи без пояснень та компенсацій. Така розповсюджена, але латентна практика є прямою дискримінацією жінок, особливо молодих.

 При такій фактично існуючій системі, отримання так званих «законних» підстав для звільнення вагітних жінок призведе до погіршення ситуації з їх працевлаштуванням, а це означає, що і з рівнем матеріального добробуту їх самих, їхніх родин, дітей, яких вони виховують.

Натяки на недисциплінованість вагітних жінок, які мають звільнятися на загальних засадах є ширмою. Статистика з цього приводу не ведеться. Але добре відомо, що жінки тримаються за свою роботу, і факти порушення з їх боку виробничої дисципліни є поодинокими, які не вимагають для реагування на них таких кардинальних законодавчих змін.

Нескладно прогнозувати, що запропоновані Урядом зміни призведуть до значного погіршення ситуації з працевлаштуванням жінок, ще більшим порушенням їх прав. Крім того, такі зміни суперечать деклараціям про підтримку сім’ї, демографічну політику, спрямовану на збільшення населення України, деклараціям про пріоритетність прав людини для нинішніх урядовців.

Внесення таких важливих змін в законодавство України, які стосуються великої частини населення України без попереднього обговорення з громадськими організаціями, експертами в галузі прав людини, гендерної політики, трудового законодавства є яскравим прикладом закритості та непрозорості в діяльності урядових структур України, ігноруванні думки громадськості, а головне - ігноруванні прав та законних інтересів працюючих громадян України.

Ми вимагаємо від Уряду України, Міністерства соціальної політики та праці зокрема, відмовитися від ідеї щодо внесення змін до Кодексу законів про працю, які погіршують становище жінок на ринку праці.

Замість цього вимагаємо здійснення жорстокого контролю за працедавцями в частині припинення дискримінації жінок та інших груп населення на ринку праці, вирішення проблем з дискримінаційними оголошеннями про працевлаштування, які містять в собі вимоги щодо обмеження за статтю або віком, що суперечить законам України, діяльності по формуванню та реалізації реальної соціальної політики.

Замість скасування пільг для вагітних жінок – скасуємо пільги для чиновників та депутатів!

 

 

Президент Центру «Ла Страда-Україна»,

народний депутат України  К.Б. Левченко

 

11 травня 2007 р.

 Поділитися