MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Луганські громадські слухання: чи дослухається міська рада до голосу громадськості?

22.05.2007   
Юрій Чумак

18 травня в Луганському міськвиконкомі відбулись громадські слухання, присвячені створенню Громадської палати при міській раді.

Документи, необхідні для проведення цього заходу, були заздалегідь подані ініціативною групою, що складається з активістів громадської організації «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», до виконкому Луганської міськради. Проведенню громадських слухань передував ряд заходів за участі представників управління з питань внутрішньої політики міськвиконкому, громадських організацій, а також громадських активістів.

Слід зазначити, що питання проведення громадських слухань недостатньо чітко врегульовано українським законодавством.

Стаття 13 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає:

«1. Територіальна громада має право проводити громадські слухання – зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування.

2. Громадські слухання проводяться не рідше одного разу на рік.

3. Пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухань, підлягають обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування.

4. Порядок організації громадських слухань визначається статутом територіальної громади.»

Статут територіальної громада міста Луганська було прийнято тільки цього року. Його стаття 15 передбачає, що предметом громадських слухань може бути заслуховування посадових осіб місцевого самоврядування з питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування, або порушення питань та внесення пропозицій щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування.

Отже, саме для «порушення питань та внесення пропозицій щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування» й були скликані громадські слухання. З метою створення Громадської палати при Луганській міській раді. Громадська палата планується як консультативно-дорадчий орган, що функціонує при міськраді. Основне його завдання – забезпечення участі луганчан у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування. Робота цього органу дозволить уникнути прийняття конфліктних рішень, поліпшить взаємодію громади й міської влади.

Створення Громадської палати передбачене Статутом територіальної громади м. Луганська, у ст. 17 якого міститься така норма: 

«Для координації заходів, пов’язаних з проведенням консультацій з громадськістю та органами місцевого самоврядування, моніторингу громадської думки і громадської експертної оцінки місцевих нормативно-правових актів та діяльності органів місцевого самоврядування при місцевій раді створюється Громадська палата та інші дорадчі органи.

Громадські палати та інші дорадчі органи є консультативно-дорадчими органами, які можуть складатися з членів територіальної громади, представників місцевих організацій політичних партій, професійних спілок, інших об’єднань громадян, що легалізовані у встановленому законом порядку.

Положення про Громадські палати, в яких визначаються порядок їх формування та діяльності, затверджуються місцевими радами…

Рішення Громадських палат та інших дорадчих органів мають рекомендаційний характер.»

До участі в слуханнях були запрошені міський голова, секретар і депутати міської ради, представники міськвиконкому.

У ході громадських слухань, участь в яких взяли понад 50 чоловік – представники громадських організацій, політичних партій, профспілок, органів самоорганізації населення, ЗМІ – відбулось обговорення принципів формування, форм роботи, основних напрямків діяльності Громадської палати, було створено робочу групу з розробки «Положення про Громадську палату при Луганській міській раді», розглядалися запропоновані проекти положень «Про Громадську палату». Обговорення проходило у жвавій та конструктивній атмосфері.

Проте, слід зазначити, що ініційоване громадськістю створення Громадської палати при міській раді не викликало відповідної зацікавленості з боку самої міськради та її виконавчого комітету. Відсутність міського голови, депутатів ради та чиновників апарату виконкому речник управління внутрішньої політики Луганського міськвиконкому (єдиний з представників органів місцевого самоуправління, що приймав участь у громадських слуханнях) пояснив,  пославшись на «велику зайнятість» вельмишановних осіб.

Хотілось би нагадати луганським депутатам і чиновникам, що громадські слухання – якраз той механізм, який дозволяє громадянам почути свою владу та самим бути почутими. Складається враження, що луганські можновладці, обрані рік тому, прямо не заперечуючи проти ініціатив громадськості та громадських слухань, дослухатися до своїх виборців не дуже воліють.

 

Див. також:

Луганчане создают Общественную Палату

http://khpg.org/1178540998

 

 Поділитися