MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Верховний Суд звинуватив депутатів у спробі руйнації судової системи

31.05.2007    джерело: www.proua.com
«Прийняття 30 травня 2007 року Верховною Радою постанови «Про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад» … істотно посилить залежність судів та суддів, додасть передумов для системного та відвертого втручання в діяльність судів та тиску на суддів”, - йдеться у заяві
Верховний Суд України вважає прийняту Верховною Радою постанову про порядок призначення суддів черговою спробою руйнації судової системи. Про це йдеться у заяві суду, текст якої є в розпорядженні «proUA».
«Прийняття 30 травня 2007 року Верховною Радою України постанови «Про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад» - це чергова спроба свідомої та цілеспрямованої руйнації судової системи, що істотно посилить залежність судів та суддів, додасть передумов для системного та відвертого втручання в діяльність судів та тиску на суддів через явно неправовий механізм призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з таких посад», - йдеться у заяві.
Вказане рішення ставить судову систему перед загрозою її повного розбалансування. Воно підриває правові основи функціонування органів судової влади щодо захисту конституційних прав і свобод громадян, зазначає прес-служба ВСУ.
Крім того, йдеться у заяві суду, відповідно до статті 92 Конституції України судоустрій, судочинство, статус суддів визначаються виключно законами України, зокрема законом України «Про судоустрій України». Саме до питань судоустрою, наголошується ВСУ, належать питання призначення суддів на адміністративні посади в судах та звільнення їх з цих посад.
«Зміна такого порядку призначення та звільнення може відбутися лише шляхом прийняттям відповідного закону. Таким чином, виходячи з правових засад, порядок призначення суддів на адміністративні посади не може встановлюватися підзаконним актом, у тому числі указом Президента, постановою парламенту чи Уряду», - йдеться у заяві.
Крім того, зазначає прес-служба суду, вирішення питань призначення та звільнення суддів з адміністративних посад до компетенції Вищої ради юстиції Конституцією та законами України не віднесено. Відтак, здійснення цим органом зазначених функцій, з одного боку буде перевищенням ним передбачених Конституцією повноважень, з другого – не зможе мати правових наслідків у вигляді набуття суддею повноважень голови суду чи позбавлення його таких повноважень.
Нагадаємо, Верховна Рада тимчасово передала функції призначення та звільнення суддів на адміністративні посади Вищій раді юстиції

 Поділитися