MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Резолюцію, що визнає Голодомор в Україні геноцидом, можуть винести на розгляд Європарламенту восениВлада Харкова проти пам’ятника жертвам ГолодоморуВ Харькове предлагают построить Мемориальный комплекс в память о ГолодомореЗаява з приводу відмови встановити у Харкові пам’ятник жертвам голодоморуВерховна Рада України прийняла Закон про Голодомор 1932-1933 років в Україні (Інформаційне управління)Президент України: Промова з нагоди відзначення Дня жертв ГолодоморівУкраїна вшановує пам’ять жертв ГолодоморуПрезидент відкрив пам’ятник жертвам ГолодоморуЮщенко пропонує карати за невизнання ГолодоморуРада проігнорувала Ющенка та церковних ієрархівГлави церков просять Верховну Раду визнати Голодомор актом геноцидуПрезидент України доручив керівникам регіонів відзначити 25 листопада День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресійРосія не вважає геноцидом так званий голодомор в УкраїніДві третини українців звинувачують у Голодоморі СталінаРосія критикує Україну за міжнародні зусилля визнати Голодомор геноцидом.Без терміну давностіЮщенко внесе до ВР проект закону про визнання голодомору актом геноцидуЮщенко доручив активізувати роботу щодо визнання Голодомору актом геноцидуПарламент Перу визнав Голодомор 1932 - 1933 років в Україні геноцидом українців1932-1933 роки. Хроніка подій голодомору

Конгрес депутатів Іспанії ухвалив рішення щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору з нагоди 75-ї річниці трагедії.

07.06.2007   
У тексті рішення вшановується пам’ять мільйонів невинних жертв, спричинених Голодомором, засуджується зневага до людського життя з боку сталінського режиму та висловлюється підтримка зусиллям Уряду України щодо міжнародного визнання Голодомору.

Світовий Конґрес Українців про Голодомор в іспанських Кортесах

30 травня 2007 р. Конґрес депутатів Іспанії ухвалив рішення про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр. з нагоди 75-ої річниці трагедії. Проект рішення був внесений за ініціативою партії „Конвергенція і Єднання.”
У остаточному тексті Конґрес депутатів Іспанії вшановує мільйони невинних жертв Голодомору; нагадує про тоталітарну брутальність сталінського режиму, який зневажав права людини і призвів до мільйонних жертв; засуджує зневагу до людського життя та прав людини, що характеризують тоталітарні режими – сталінський та гітлерівський; підтримує зусилля Уряду України про міжнародне визнання Голодомору; відзначає, що незалежна і демократична Україна є найкращим гарантом того, щоб подібна жорстокість щодо українського народу більше не повторилася; а в кінці закликає українську владу поглиблювати співпрацю з Європейським Союзом та країнами-сусідами, зокрема з Росією.
За інформацією Посольства України в Мадриді партією „Конвергенції і Єднання” було подано текст оригінальної версії рішення, що включало декларацію, що „штучний український голод 1932-1933 рр. – це справжній геноцид згідно визначення Конвенції Націй” (малася на увазі Конвенція Геноциду Об’єднаних Націй з 1948 року). Однак на вимогу правлячої Іспанської соціалістичної робітничої партії ця декларація була виключена. У оригінальному тексті також не було сказано про „співпрацю з ЄС та країнами-сусідами, зокрема з Росією”. Це було чомусь додано опозиційною Народною партією та аргументувалося відсутністю остаточної домовленості між Україною та РФ щодо транспортування енергоносіїв до ЄС. Однак не вияснено, що спільного є між цим питанням та Голодомором 1932-1933 рр.
Незважаючи на все, ухвалення Конґресом депутатів Іспанії рішення про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр. є важливим кроком до міжнародного визнання Голодомору. Велика заслуга у цьому належить Посольству України в Мадриді, а також новій українській громаді в Іспанії. Сильніші резолюції, які включають слово „геноцид”, представлені цією громадою на регіональному рівні в Іспанії. Конґрес депутатів Іспанії – це десятий парламент, який прийняв резолюцію та рішення у цій справі. Подаємо список інших держав, парламентами яких було визнано Голодомор 1932-1933 рр.: Аргентина, Австралія, Естонія, Канада, Литва, Польща, США, Угорщина й Україна.

6 червня 2007 року  Світовий Конґрес Українців

 Поділитися