MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ПРЕС БРИФІНГ УПРАВЛІННЯ ВЕРХОВНОГО КОМІСАРА ООН У СПРАВАХ БІЖЕНЦІВ (УВКБ ООН)

08.06.2007   
Цей висновок було виголошено речником УВКБ ООН сьогодні в Палаці Націй на прес брифінгу в Женеві. Детальну інформацію можна знайти на веб-сайтах УВКБ ООН, www.unhcr.org та www.unhcr.org.ua

Женева: 8 червня 2007 р.

 

Ми дуже стурбовані зростанням того, що можна вважати тенденцією, по кількості та серйозності расистських нападів на шукачів притулку, біженців та інших іноземців в Україні. В той же час є повідомлення про деякі випадки насилля з боку міліції по відношенню до людей, які шукають захисту в Україні.

 

УВКБ ООН вперше висловило свою стурбованість щодо ксенофобії  в Україні 13 липня 2001 р., коли біженця з Руанди було забито до смерті поблизу його помешкання у Вінниці. В березні 2005 р. в Києві групою молодих людей було жорстоко побито колишнього біженця іракського походження, який працював у партнерській організації Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН). З того часу, офіс УВКБ ООН в Києві регулярно отримує повідомлення з перших рук про злочини, скоєні за расовими мотивами, неспровоковані напади, побиття, словесні образи та інші прояви ксенофобії по відношенню до біженців та шукачів притулку в різних регіонах України. 

 

Засоби масової інформації також регулярно повідомляють про напади та прояви агресії по відношенню до іноземців, в тому числі й представників дипломатичної спільноти у Києві.

 

В останньому випадку, 3 червня в Києві було вбито шукача притулку з Іраку, який шукав захисту в Україні після втечі зі своєї зруйнованої війною батьківщини. Незважаючи на те, що мотиви цього вбивства поки що невідомі і слідство триває, кількість нападів та проявів агресії по відношенню до іноземців, зафіксовані в Україні за останні декілька місяців, вказують на необхідність детальної перевірки мотивів цього вбивства, включаючи расове підґрунтя. УВКБ ООН звернулось до уряду України з проханням поінформувати офіс УВКБ ООН про результати слідства.

 

УВКБ ООН визнає важливі кроки, зроблені українською владою для вирішення цієї проблеми, включаючи публічні заяви Міністра внутрішніх справ України, зроблені на високому рівні. УВКБ ООН також цінить відкритість Київської міської адміністрації до обговорення цих проблем. УВКБ ООН закликає українську владу терміново докласти зусилля, щоб покінчити з такими нападами та забезпечити притягнення винних до відповідальності перед законом.

 

 

УВКБ ООН   Тел.:(044)288-94-24

32-а, вул.. Січневого повстання  Факс.:(044)288-98-50

Київ, 01015, Україна

 

Контактні особи:

Наталія Прокопчук - [email protected]

Салахова Яна – [email protected]

 

З метою боротьби з ксенофобією та расизмом в Україні, УВКБ ООН співпрацює з різними агенціями системи ООН, а також Міжнародною Організацією з Міграції, спільнотою дипломатів, правозахисними організаціями та ЗМІ. Зокрема, міжнародна спільнота та громадянське суспільство надають підтримку органам влади. Також була організована низка заходів, спрямованих на пропагування толерантності та надання  безкоштовної правової допомоги постраждалим від ксенофобії та расистського насилля.

 

 

КОРОТКА ІНФОРМАЦІЯ

 

Що таке УВКБ ООН?

 

УВКБ ООН, спеціалізована агенція ООН з захисту біженців, має всесвітній мандат направляти та координувати міжнародні дії для захисту біженців та вирішення проблем, з яким вони стикаються. УВКБ ООН в своїх зусиллях керується Конвенцією ООН стосовно статусу біженців 1951р. та Протоколом 1967 р. Агенція, штаб-квартира якої розташована у Женеві, Швейцарія, була створена Генеральною Асамблеєю ООН і розпочала свою роботу в 1951 р. Представництво УВКБ ООН в Україні працює з 1995 року.

 

Хто такі біженці?

 

Біженцем визнається особа, яка „знаходиться поза межами рідної країни внаслідок добре обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідування через свою расу, релігію, національність, приналежність до певної соціальної групи або політичні погляди і не може або не бажає скористатися захистом своєї країни...” (Конвенція 1951 року “Про статус біженців”).

 Поділитися