MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

БУЛ - БУЛА, Є Й БУДЕ! СИТУАЦІЯ НАВКОЛО БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ В МОСКВІ ЗНОВУ ЗАГОСТРЮЄТЬСЯ

11.06.2007   
Хроніка подій навколо спроби ліквідації Бібліотеки української літератури в Москві

Об’єднання українців Росії, Федеральна національно-культурна автономія українців Росії та Регіональна громадська організація «Українці Москви», читацька громадськість знову змушені констатувати, що взято курс на повзучу ліквідацію бібліотеки, який неухильно витримується.

З’явилося провокаційне, у гірших традиціях минулих часів, анонімне звернення так званого «руху молодих політичних екологів Підмосков’я «мєстниє», які написали, по суті, політичний донос. Ніякої оцінки діяльності цього руху, що розпалює міжнаціональну ворожнечу, владними структурами Росії вчасно дано не було.

Хоча з наскоку бібліотеку ліквідувати не вдалося, ініціатори цього наміру вдалися до інших методів для досягнення тієї ж мети (скасування відповідного наказу Комітету з культури Москви та формальне збереження Бібліотеки було лише камуфляжем істинних намірів, введенням в оману громадськості).

Одразу почався поступовий розвал Бібліотеки. Було призначено нового директора, яка не знає ні української мови, ні української культури та літератури, і власне, є зовсім чужою для української справи, що відверто демонструє. За два місяці звільнилося 7 співробітників. Почалося цькування завідувача відділом російської україніки Ю.Г. Кононенка, одного з небагатьох висококваліфікованих фахівців, що залишилися, який витратив два десятиліття свого життя на створення бібліотеки, збирання книжкового фонду.

Із планів роботи бібліотеки вилучено Український історичний лекторій, припинено передплату для читачів на українську періодику, під загрозою організація передплати для самої Бібліотеки, поточне комплектування українськими книгами. Народний колектив «Українська хорова капела»  попереджений про неможливість проведення репетицій у майбутньому в концертному залі Бібліотеки. Майже відверто ведуться розмови про те, що взагалі бібліотека не повинна співробітничати з українськими організаціями.

Звичайно, українська громадськість, читачі Бібліотеки української літератури не можуть спокійно дивитись на метушню, коли Бібліотека стала заручником сьогочасних політичних інтересів. Відповідні дії нами вживаються.

Українські організації знову надіслали листи Президенту Російської Федерації Володимиру Путіну та мерові Москви Юрію Лужкову з висловленням глибокої стурбованості ситуацією, проханням дати оцінку цим подіям, які вкрай негативно позначилися на роботі Бібліотеки, та діям посадових осіб.

 

Валерій Семененко,

 співголова Об’єднання українців Росії та ФНКА українців Росії

+ 7 906 700-1949

 

 

Хронологія подій

 

Березень-квітень

Після призначення нового директора Бібліотеки звільнилось 7 співробітників.

 

11 травня

При перетині державного кордону російські митники вилучають у Ю. Кононенка, завідувача відділу російської україніки Бібліотеки та першого заступника голови Об’єднання українців Росії, для проведення експертизи 28 відеодисків з українськими культурологічними програмами, 2 флеш-карти з резервними базами даних Бібліотеки та ксерокопію статті з газети «Літературна Україна». Перед експертами ставиться питання – чи немає у вилучених матеріалах ознак порушення авторського права або «чи не відносяться інформаційні продукти до таких, що пропагують націоналізм, фашизм, чи не мають вони антиросійської або націоналістичної спрямованості?». 29 травня експерти дають на всі ці питання від’ємні відповіді, митниця дозволяє ввезення цих товарів та предметів в Російську Федерацію.

 

17 травня

На сайті «мєстних» з’являється провокаційний матеріал, спрямований проти Бібліотеки та особисто Ю. Кононенка.

 

Кінець травня – початок червня

Президенту РФ, меру Москви та іншим посадовим особам надіслано листа громадської організації «Українці Москви», а також від читачів Бібліотеки. Його підписали, зокрема, доктор філологічних наук, професор, лауреат Державної премії Російської Федерації та Національної премії України ім. Т. Шевченка Юрій Барабаш, ветерани Великої Вітчизняної війни Олег Храбан, Ігор Смульський, соліст Московської державної академічної консерваторії, віце-президент Фонду ім. І.С. Козловського Руслан Кадіров та ін. Обурення ситуацією навколо Бібліотеки висловив секретар правління Спілки письменників Росії Володимир Середін.

 

4 червня

На розширеному засіданні ради РГО «Українці Москви» прийнято звернення до діячів науки і культури Російської Федерації та України.

 Поділитися