MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконним затриманням та арештом

13.06.2007   

Справа №2-255/07

РІШЕННЯ

ИМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2007 року, м. Харків

Місцевий суд Червонозаводського району м. Харкова у складі головуючого судді Остапчика С.В., при секретарі Даневич І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Червонозаводського районного суду м. Харкова цивільну справу за позовом Яценка Сергія Вікторовича до Харківського РВ ГУ МВС України в Харківській області, Харківського районного суду Харківської області та Головного управління державного казначейства України у Харківській області про відшкодування шкоди, завданої незаконним затриманням та арештом,

УСТАНОВИВ:

Яценко С.В. звернувся до суду з позовом до Харківського РВ ГУ МВС України в Харківській області та Харківського районного суду Харківської області про відшкодування шкоди, завданої незаконним затриманням та арештом (а.с.37).

Позивач вказав, що 18 квітня 1997 року його було незаконно затримано працівником міліції під приводом скоєння адміністративного правопорушення. 19 квітня 1997 року постановою судді Харківського районного суду Харківської області Яценка С.В. було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді адміністративного арешту строком на 10 діб на підставі ст.173 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 27 травня 2005 року постановою голови апеляційного суду Харківської області постанову судді Харківського районного суду Харківської області від 19 квітня 1997 року було скасовано, а провадження у справі закрито. Внаслідок незаконного притягнення до адміністративної відповідальності та перебування під арештом протягом 10 діб позивачеві було завдано значних фізичних та моральних страждань, що спричинені поганими умовами утримання та поганим поводженням з боку працівників міліції. Під час арешту Яценку С.В. тричі викликали швидку медичну допомогу через сильний біль в області живота та нирок, а після звільнення він тривалий час лікувався в лікарні. Внаслідок пережитого стресу у позивача погіршився сон та апетит, почалися головні болі.

Яценко С.В. просив відшкодувати за рахунок держави матеріальну та моральну шкоду, завдану йому незаконним затриманням, притягненням до адміністративної відповідальності, шкоду, завдану здоров’ю під час відбування арешту, та виплатити йому грошову компенсацію в розмірі 20.000 гривень.

В судовому засіданні представники позивача підтримали позовні вимоги.

Представник Харківського РВ ГУ МВС України в Харківській області проти позову заперечував, мотивуючи тим, що цей орган лише виконував постанову судді, а позивач не довів наявність причинного зв’язку між адміністративним арештом і погіршенням стану його здоров’я.

Представник Харківського районного суду Харківської області в судове засідання не з’явився. Голова суду просив розглядати справу за його відсутністю.

Представник притягнутого судом до справи як відповідача Головного управління державного казначейства України у Харківській області в судове засідання не з’явився. Про день. час та місце розгляду справи цей орган був повідомлений своєчасно та належним чином.

Решта вимог позивача не підлягає задоволенню з таких підстав. В ході судового розгляду позивач не довів належними та достовірними доказами, що погіршення його здоров’я стало наслідком незаконного затримання та арешту. Встановлення такого причинного зв’язку є предметом досудового слідства у кримінальній справі №1897049, порушеної за фактом завдання Яценку С.В. тілесних ушкоджень. Проте провадження у цій справ 29 січня 2005 року зупинено на підставі п.3 ст.206 КПК України (не встановлено особи, яка вчинила злочин).

Таким чином, обставини отримання Яценком С.В. тілесних ушкоджень та причинний зв’язок між затриманням, незаконним арештом та погіршенням стану його здоров’я наразі не встановлені. Свідчення батька позивача Яценка В.П. про те, що до затримання його син був здоровий, не можуть бути визнані належним доказом наявності такого зв’язку.

Зважаючи на наведене, на підставі ст.ст.22,23,1166,1167 Цивільного кодексу України, ст.1,2 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства. прокуратури і суду», керуючись ст.ст.212-215 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов Яценка Сергія Вікторовича до Харківського РВ ГУ МВС України в Харківській області, Харківського районного суду Харківської області та Головного управління державного казначейства України у Харківській області про відшкодування шкоди, завданої незаконним затриманням та арештом, задовольнити частково.

Відшкодувати за рахунок коштів державного бюджету моральну шкоду, завдану Яценку Сергію Вікторовичу, та зобов’язати Головне управління державного казначейства України у Харківській області виплатити Яценку Сергію Вікторовичу 1.000 (одну тисячу) гривень.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано до апеляційного суду Харківської області через місцевий суд протягом 10 днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подасться протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Остапчик С.В.

Справа розглядалась за участі адвокатів Фонду правової допомоги жертвам катувань і жорстокого поводження Оксани Станіславської та Айгуль Муканової

 Поділитися