MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Відпрацьовують стрільбу у заповідній зоніВід острова Джарилгач до Баренцового моря: як Росія знищує все живе на своєму шляху Нацрада = Роскомнадзор? Чи загрожує свободі слова закон ‘Про медіа’?Білорусь: Третій день протестівЄврейське питання в УРСР: дискримінація в хрущовську епоху (1953–1964 рр.)Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2017 роціКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2017 рокуКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2016 р.Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічних справ ХПГ в першій половині 2016 р.Події Євромайдану та права людиниРезультати моніторингу харківських ЗМІ у контексті виборчої кампаніїПанікаПро дотримання прав людини сьогодніДержавна пенітенціарна служба України та рекомендації Європейського комітету з запобігання катуванням (аналіз доповіді про візит 2013 року)Внаслідок бандитського нападу помер Василь ТретецькийДекларація принципів взаємовідносин держави з народом, людиною і громадянським суспільством (Київ–Харків, 2014)Delfi AS проти Естонії16. ПРАВО ВЛАСНОСТІЗупинити реформу залізничного транспорту!Проект Конституції України (2012) із постатейними коментарями

У Харкові відбувається «зачистка» інформаційного простору

15.06.2007   
Юрій Чумак
Директор ТОВ «Преса-Харків» В.Третецький вважає, що напередодні виборів «синьо-біла» влада Харкова, яку тут уособлюють М. Добкін та Г. Кернес, взялася активно «зачищати» у місті не тільки своїх бізнес-конкурентів, а й інформаційний простір.

Незабаром харків’яни можуть залишитися без свіжої преси. Прокуратура Харкова, діючи в інтересах Харківської міської ради,  подала до Господарського суду Харківської області  кілька десятків позовів, вимагаючи звільнення, на їхню думку, самовільно зайнятих земельних ділянок, на яких знаходяться газетні кіоски товариства «Преса-Харків». 

Про це заявив 15 червня у прес-центрі «Трибуна-ТВ» нещодавно призначений директор ТОВ «Преса-Харків» Василь Третецький. За його словами, вже по 60 з позовів винесені  рішення Господарського суду, який підтримав усі без виключення претензії прокуратури й погодився  їх задовольнити. Причому, як стверджують представники ТОВ «Преса-Харків», розгляд справ відбувався без їхньої участі, тобто заочно.

Крім цього, прокуратура Харкова порушила проти посадових осіб «Преса-Харків» ще й кримінальну справу «за фактом самовільного захоплення земельних ділянок», яка розслідується з листопада 2006 року. Підставою для таких звинувачень стало те, що товариство не має укладених з міською владою договорів оренди на ці ділянки. Однак, В. Третецький стверджує, що рішення Харківської міської ради про надання в оренду земельних ділянок товариству було ухвалене ще у 2004 році, а вина за відсутність договорів оренди лежить на міському голові Михайлі Добкіну. Близько року він зволікає з їх підписанням і не повідомляє про причини своєї бездіяльності.

Як заявив пан Третецький, він готує судовий позов щодо притягнення Добкіна до відповідальності за протиправну бездіяльність. Також днями була підписана угода з адвокатськими компаніями, які наступного тижня опрацюють документи для апеляційного оскарження винесених Господарським судом рішень.

Зараз керівництво ТОВ «Преса-Харків» докладає всіх зусиль для того, щоб в законному порядку  оформити договори оренди земельних ділянок, на яких розташовані газетні кіоски й припинити штучно створений конфлікт. Тому директор товариства Василь Третецький уже повторно звернувся до Харківського міського голови М. Добкіна з клопотанням щодо надання земельних ділянок в оренду для розташування та експлуатації кіосків для продажу преси. Але викликає занепокоєння той факт, що міська влада досі не відреагувала на ці звернення і не виявила бажання сприяти процесу оформлення договорів оренди землі.

У власності ТОВ «Преса-Харків» знаходиться більше сотні газетних кіосків у районах міста, через які реалізується близько 60 % ринку преси у Харкові. Більша частина з них передана в оренду іншим підприємцям, завдяки чому в місті створено близько 150 робочих місць, а «Преса-Харків» має певний прибуток від здавання в оренду свого майна.

Тому не випадково, – вважає В. Третецький – цей бізнес потрапив у поле зору міських чиновників і органів, які взялися обслуговувати їхні інтереси. «Не буду називати прізвищ, але зазначу, що певні особи, наділені владою, пропонували мені таку схему: сплачуєте половину ринкової вартості від 110 працюючих кіосків – і будете працювати», – розповів під час прес-конференції директор ТОВ «Преса-Харків». «Але хабарі я не давав і давати не буду», – заявив Третецький. А на пропозицію журналіста «Прав людини» звернутися з цим питанням  до правоохоронних органів, він зазначив: «Я не вірю, що на сьогодні у Харкові є якийсь силовий орган, який би був у змозі надягти на чиновників-вимагателів «браслети».

Звертає на себе увагу той факт, з якою оперативністю, навіть поспішністю, прокуратура Харкова збирала документи для судових позовів і направляла їх до суду. Не менший подив викликає і оперативність Господарського суду Харківської області, а точніше його окремих суддів. Наприклад, 24 квітня один із суддів Господарського суду, без участі представників відповідача, розглянув відразу 9 справ, а 14 травня – ще 13, винісши по них абсолютно ідентичні рішення про звільнення зайнятих земельних ділянок і демонтаж кіосків «Преса-Харків».

На думку представників ТОВ «Преса-Харків», прокуратура міста та Господарський суд не вжили жодних заходів для з’ясування справжніх причин, через які ТОВ «Преса-Харків» не може оформити договори оренди на земельні ділянки. До речі, ст. 5 Господарського процесуального Кодексу України передбачає, що позивач зобов’язаний вжити заходів для досудового врегулювання спору і надати суду відповідні докази таких дій. Проте у жодній з позовних заяв, що були спрямовані до Господарського суду, немає документів, які б підтверджували такі дії або наміри прокуратури Харкова.

Директор ТОВ «Преса-Харків» В.Третецький вважає, що протистояти рейдерській атаці на газетні кіоски буде непросто. Проте він вірить у позитивний результат, попри те, що напередодні виборів «синьо-біла» влада Харкова, яку тут уособлюють М. Добкін та Г. Кернес, взялася активно «зачищати» у місті не тільки своїх бізнес-конкурентів, а й інформаційний простір, на якому «Преса-Харків» займає далеко не останнє місце.

Цікаво, що закриття газетних кіосків ТОВ «Преса-Харків», вважає «безумовним порушенням прав як журналістів, так і жителів міста» голова постійної комісії Харківської облради з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації Леонід Стрижко, член КПУ. За його словами, такі дії «свідчать про недалекоглядність тих, хто приймає подібні рішення».

Фото з газети "Пятница"

 

 Поділитися