MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Скандал в Апеляційному суді Харківської області

18.06.2007   
Опис інциденту та аудіозапис в форматі МР3

14 червня журналісти бюлетеню «Права людини» Харківської правозахисної групи Юрій Чумак та Інна Захарова  за редакційним дорученням були присутні в Апеляційному суді Харківської області на слуханні резонансної кримінальної справи лікаря Д. Демиденка за апеляційною справою прокуратури Харківської області, яке мало відбутися о 10.00.

Суддя Панченко оголосив, що справа повертається до суду першої інстанції – Ленінського районного суду м. Харкова через допущені цим судом процесуальні порушення. Суддя заявив, що з відповідною постановою можна ознайомитись у канцелярії суду.

Але працівник канцелярії, до якої звернулись обвинувачений та його адвокат, не  надала їм документів для ознайомлення, посилаючись на те, що справа вже переслана до Ленінського райсуду.

Журналісти Юрій Чумак та Інна Захарова, представившись та пред’явивши редакційні посвідчення, спитали у працівника канцелярії про причину ненадання Д. Демиденку та його адвокату документів для ознайомлення. На що вона попросила їх зачекати, зазначивши, що спитає про це у помічника голови суду.

Але через декілька хвилин, приблизно о 10.45, працівник канцелярії повернулась і, не пояснюючи нічого, привела з собою міліціонера-охоронця. Він у брутальній формі почав вимагати, щоб журналісти негайно покинули приміщення, «вийшли на хрєн», «підірвались», погрожував, що «викине їх за шкварник», «закриє у суді на ніч» тощо, звертався до них на «ти». 

Кореспонденти бюлетеню «Права людини» роз’яснили, що вони є журналістами, продемонстрували свої посвідчення та попросили міліціонера представитись та пояснити, за чиїм наказом та на яких підставах він їх виганяє. На що працівник міліції зухвало відмовився називатись та заявив, що його попросили втрутитись «люди, яким заважають працювати». На жаль, з’ясувати, хто є тими людьми, журналістам так і не вдалося.

Через деякий час до кімнати судової канцелярії прийшов працівник суду (за свідченням деяких присутніх – помічник голови Апеляційного суду), після чого і він, і міліціонер вийшли з приміщення. Ніхто журналістам так і не пояснив, чим було викликане грубе й дикунське поводження горе-правоохоронця, ніхто перед ними не вибачився.

Харківська правозахисна група звернулася  до голови Апеляційного суду  та до начальника ГУМВС у Харківській області з проханням провести службове розслідування і покарати винних. Пропонуємо увазі відвідувачів сайту аудіозапис розмови кореспондентів ПЛ з охоронцем та працівниками суду.

запис   »»

 Поділитися