MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Стан врахування громадської думки при забудові міста Харкова

21.06.2007    джерело: www.maidan.org.ua

Про забудови дворів, скверів, парків громадяни дізнаються зазвичай, коли бачать новий паркан. А відповідно до закону повинні дізнаватися значно раніше. І мають законне право висловити свою думку стосовно планованої забудови. І ця думка має бути врахована. Це теж – забезпечене законом право громадян.

А як це право забезпечується на практиці? Які є суб’єктивні та об’єктивні перешкоди на шляху реалізації цих прав?

Чи сприятимуть реалізації цих прав нові правила забудови міста та новий Статут територіальної громади Харкова?

Про це на круглому столі «Стан врахування громадської думки при забудові міста Харкова. Що можна змінити?» говорили 20 червня члени громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації.

На круглий стіл були запрошені керівники управлінь Харківської обласної державної адміністрації, директори департаментів міськвиконкому, голови постійних комісій, депутати міськради, активісти громадських організацій, журналісти.

Віктор Гарбар, Громадський інформаційно-методичний центр «Всесвіт»:

«Результати дворічного моніторингу дотримання ст.18 Закону України «Про планування та забудову територій» свідчать про те, що Харківська міська влада систематично порушувала вимоги тієї статті. Таким чином створювала передумови для порушення конституційних прав громадян України, членів територіальної громади міста Харкова (Право на рівність у гідності та правах, на рівність перед законом, Право на звернення до органів влади та місцевого самоврядування, посадових осіб, Право на безпечне для життя і здоров’я довкілля, Право на відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю влади)».

Валерій Рєпін, ХОО Профспілки підприємців: «Найголовніша проблема нового проекту Статуту територіальної громади Харкова в тому, що всі три додатки, на які посилаються в статтях 25, 26, 27 («Загальні збори громадян за місцем проживання», «Громадські слухання», «Місцеві ініціативи») взагалі обмежують конституційні права громадян».

Експерт ГІМЦ «Всесвіт» Андрій Романов: «Возрастающее количество конфликтных ситуаций между органами местного и государственного управления с одной стороны и гражданами с другой стороны, является результатом общего кризиса управления».

Активісти ГІМЦ «Всесвіт» роздали всім бажаючим відеозапис тематичної прес-концеренції «Что строят на твоей земле? Спроси у горсовета!» та методичні рекомендації з моніторингу дотримання законодавства стосовно урахування громадської думки при забудові міст.

 

Див. також:

Мирные способы борьбы с уплотнительной застройкой в городе

 

 Поділитися