MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рівень безробіття в Україні виріс у два рази

05.07.2007    джерело: www.pravda.com.ua
За даними Держкомстату, на сьогодні 1,6 мільйонів працездатного населення шукають роботу У свою чергу, експерти ринку праці беруть під сумнів ці підрахунки. Вони стверджують, що реальний рівень безробіття в Україні значно вищий ніж заявлені 7,5%.
За даними Держкомстату, на сьогодні 1,6 мільйонів працездатного населення, люди у віці від 15 до 70 років, шукають роботу. Ці підрахунки проводилися за новою методикою, повідомляє "Дело".
Раніше облік безробітних проводили центри зайнятості. Вони враховували тільки громадян, зареєстрованих на біржі праці, де складається лише близько 900 тисяч українців.
Реальний рівень безробіття чиновники Держкомстату підрахували, використовуючи методику Міжнародної організації праці, побудованої на опитуваннях громадян. Усього фахівці Держкомстату опитали 58 тисяч чоловік.
"Цю методику використовують усі країни Європейського Союзу. Вона дозволяє порівнювати вітчизняні показники з європейськими", - говорить замглавы департаменту соціології праці Держкомстату Надія Григорович.
Як показало дослідження Держкомстату, реальний рівень безробіття в Україні зрівнявся з аналогічним показником у ЄС – 7,3%. Наприклад, у Польщі, куди масово виїжджають на роботу українці, безробітні складають 13% економічно активного населення.
За словами Григорович, головна причина істотної відмінності результатів опитування від даних Державного центру зайнятості (3,9% за І квартал 2007 року) – небажання українців реєструватися на біржах праці.
Крім цього багато безробітних офіційно числяться в штаті підприємств, а також звертаються до послуг приватних бюро з працевлаштування, які не надають дані в Держкомстат.
У свою чергу, експерти ринку праці беруть під сумнів і нові підрахунки Держкомстату. Вони стверджують, що реальний рівень безробіття в Україні значно вищий ніж заявлені 7,5%.
"Статисти не врахували близько 3-х мільйонів осіб, які працюють у присадибних господарствах. Це практично все сільське населення країни", - зазначає директор Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова.
За її словами, у Європі подібних людей фактично немає, оскільки там розвинуте фермерство, тоді як в Україні такі селяни складають шосту частину працездатного населення.
Лібанова зазначає, що в опитуванні також не враховані українські гастарбайтери, тому що вони постійно працюють за кордоном, а головною умовою опитування є проживання на території України протягом року.
Крім того, відносно низький у порівнянні з країнами ЄС рівень безробіття вона пояснює більш вимогливим ставленням європейців до умов і оплати праці. "Головною проблемою України є не рівень безробіття, а низька якість зайнятості населення", - переконана Лібанова.

 Поділитися