MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

І знову Генеральна прокуратура не побачила в Бучанській колонії ані порушень законів, ані побиття ув’язнених

20.07.2007   
Ольга Гончарова
Генеральна прокуратура визнала факт введення спецпідрозділу до Бучанської колонії, але не бажає розслідувати чи мав місце факт побиття ув’язнених.

Харківська правозахисна група отримала повідомлення, що у виправній колонії № 85, яка розташована в Київській області в селищі  ГостомельВв цей день між 18 і 19 годинниками в ділянку посиленого контролю колонії був введений спеціальний підрозділ, в якому були бійці у масках і в спеціальному спорядженні.

Майже годину бійці спецпідрозділу били ув’язнених ділянки посиленого контролю. В інших приміщеннях колонії було добре чути крики, які свідчили про те, що ув’язнених  жорстоко б’ють.

Близько 20 годин того ж дня в лікарню, що перебуває на території колонії, поступили не менш 12-ти ув’язнених ділянки посиленого контролю із сильними тілесними ушкодженнями. Деяких із цих ув’язнених принесли на носилках. Поранених ув’язнених супроводжували в лікарню бійці спецпідрозділу в масках і в спорядженні. За словами повідомляючих, деякі ув’язнені розкрили собі вени, не витримавши жорстокого побиття.

Спецпідрозділ перебував на території колонії, принаймні, до першої години ночі 8 червня 2007 року.

Як вважає джерело, спецпідрозділ ввели у відповідь на численні скарги ув’язнених на погані умови утримання в колонії.

Харківська правозахисна група неодноразово звертала увагу на неприпустимість використання для лякання й утихомирення укладених спеціальних антитерористичних підрозділів, створених наказом Державного департаменту з питань виконання покарання від 10 жовтня 2005 року № 167 «Про твердження Положення про підрозділ спеціального призначення».

Комітет ООН проти катувань у своїх Рекомендаціях з підсумків розгляду П’ятого періодичного звіту уряду України, указав, що «Комітет стурбований відомими фактами використання антитерористичного підрозділу в масках усередині в’язниць, що приводить до залякування ув’язнених і поганому ставленню до  них». Комітет рекомендував Уряду України забезпечити, «щоб антитерористичний підрозділ не використовувався усередині в’язниць і тим самим запобігав б жорстокому поводженню з ув’язненими і їхнє залякування».

Але, як свідчить отримана інформація, Державний департамент із питань виконання покарань продовжує практику використання спеціальних антитерористичних підрозділів, що порушує міжнародні зобов’язання України.

7-го липня 2007 року Правовий експерт Центру правової допомоги жертвам катувань Харківської правозахисної групи Аркадій Бущенко звернувся до Генеральної прокуратури України з вимогою проведення негайного розслідування цього факту.

Після того, як ця історія стала відомою, керівництво колонії зробило все, щоб залякати або вмовити ув’язнених мовчати. Самих активних та сильно побитих перевели до інших колоній, а тим, хто залишився, пообіцяли пом’якшення умов та ще й пов’язали всіх круговою порукою – пообіцяли, що якщо хтось один промовиться, то всім буде непереливки.

Після цього до колонії були впущені декілька журналістів та представників громадськості, і, звісно, всі ув’язнені мовчать і ніяких порушень не виявлено.

11 липня Харківська правозахисна група отримала відповідь від Генеральної прокуратури за підписом Начальника управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів В.Неділька, який повідомив: «Ваше звернення про введення до Бучанської виправної колонії № 85 Київської області підрозділу спеціального призначення та побиття засуджених Генеральною прокуратурою розглянуто.

Установлено, що згідно з наказом начальника управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у місті Києві та Київській області та затвердженим планом з метою надання практичної допомоги у проведенні обшуків у засуджених 08.06.2007 року до Бучанської виправної колонії № 85 Київської області введено підрозділ спеціального призначення.

У ході обшуку виявлено і вилучено у засуджених значну кількість заборонених для користування предметів. Фізичної сили та спеціальних засобів стосовно них застосовано не було.

За наслідками перевірки дій співробітників підрозділу спеціального призначення та працівників Бучанської виправної колонії № 85 щодо введення до установи вказаного підрозділу та проведення обшуку визнано такими, що відповідають вимогам чинного законодавства.»

На нашу думку, Генеральна прокуратура визнала факт введення спецпідрозділу до Бучанської колонії, але не бажає розслідувати чи мав місце факт
 Поділитися