MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополонених‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світуNo more tolerance to Putin’s regime! ‘Один брат погиб, второго едва спасли’, — история жительницы Загальцев ‘One brother perished, the second was barely saved’ — the story of a resident of ZahaltsiUN records 32 summary executions by Russia of Ukrainian prisoners of war since December Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в МаріуполіReal terrorists free to act while Russian FSB tortures political prisoners for 'good statistics' Russia’s fake ‘Donetsk republic’ moves to appropriate Ukrainians’ homes on occupied territory ‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців‘Россияне убивали со звериной жестокостью’‘The Russians killed people with bestial cruelty’Ukrainian POW sentenced to life for defending Mariupol in brutal Russian replay of fake occupation court ‘trial’ Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТCrimean Solidarity activist and political prisoner in critical condition in Russian prison hospital Russian propaganda TV broadcast deepfake video to blame Ukraine for Moscow terrorist attack

Рівень насильства на українському телебаченні перевищує припустимі норми

24.07.2007    джерело: www.telekritika.kiev.ua
Згідно з результатами соціологічного опитування «Насильство в українському медіапросторі», найбільш негативно українці ставляться до сюжетів, що принижують людську гідність, а також фільмів, у яких використовується брудна лайка

Оголошено результати соціологічного опитування «Насильство в українському медіапросторі»

Сьогодні в «Укрінформі» відбулося чергове засідання Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна». Під час заходу обговорювалися результати проведеного центром соціологічного опитування «Насильство в українському медіапросторі». Президент цієї організації Катерина Левченко запросила до участі психологів, представників правозахисних організацій. До розмови також мали долучитися представники державного Комітету з питань телебачення та радіомовлення і Міністерства культури, але з невідомих причин вони так і не з’явилися в залі.

 «Ми спеціально взяли програму за останній тиждень, щоб подивитися, які програми та фільми показують в ефірі наших каналів, – почала Катерина Левченко. – По буднях о 20:00 йде серіал “Щоденник вбивці”, а фільм “Втеча з аду” – взагалі о 14:00. Їх назви говорять самі за себе».  

Як показало опитування, найбільш негативно українці ставляться до сюжетів, що принижують людську гідність, а також фільмів, у яких використовується брудна лайка. Чим старший вік респондентів, тим менш толерантно вони ставляться до показу насильства на екрані. В середньому 20% українців уже відмовилися від перегляду бойовиків та трилерів, ще від 43-х до 55%  готові відмовитися від їх перегляду. Але, на жаль, це не стосується молодих людей, які в меншій мірі готові до подібних поступок.

 «За радянських часів люди виховувалися на фільмах, у яких були закладені високі моральні цінності. Молоде покоління вже до них не звертається», – розповіла пані Катерина. За її словами, більшість сучасних фільмів, на жаль, спонукають до агресії. Навіть позитивні герої, яких грає Арнольд Шварценегер або Стівен Сігал, вирішують свої проблеми за допомогою бійки. Що вже казати про інших. У пресі вже не раз ішла мова про те, що під час показу серіалу «Бригада» у школах збільшилася кількість бійок, а на Вінниччині навіть була утворена своя «бригада», яка займалася розбоєм.

Представник інформаційно-рекламної агенції «Стиль С» Олексій Сиров погодився з цими зауваженнями і пояснив, що більшість каналів змушені вкладатися у певний бюджет. Отож поруч із високохудожніми фільми, котрі коштують досить дорого, вони змушені брати й дешевші фільми категорії «Б».

На думку присутніх, було би непогано обмежити показ фільмів із елементами насильства та відкритого сексу, транслювати їх тільки в ефірі спеціалізованих платних каналів. Крім того, в них виникла низка питань до Міністерства культури, яке дозволяє показ подібних фільмів у прайм-тайм.

Водночас експерти зійшлися на думці, що для зміни ситуації недостатньо простої заборони таких фільмів та програм. На думку психологів, необхідно розробити систему стратегічного виховання дітей. Адже, наприклад, у Японії малюк не ввімкне подібну програму, навіть якщо залишається вдома сам. Головне – не покладати таку роботу на плечі самих батьків, залучити до цієї проблеми досвідчених психологів та викладачів, а також закріпити ці зміни до Закону України «Про захист суспільної моралі»

 Поділитися