MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Незалежна експертна рада з питань мас-медіа розпочала роботу

09.08.2007    джерело: www.telekritika.kiev.ua
Незалежна експертна рада є тимчасовим громадсько-моніторинговим та консультативно-дорадчим органом, який повинен забезпечити проведення демократичних виборів народних депутатів України.

8 серпня було оголошено про початок роботи Незалежної експертної ради з питань мас-медіа, що працюватиме під час виборчої кампанії.

З цього приводу у приміщенні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення відбулась прес-конференція. Присутній на засіданні  голова відділу з питань демократизації Координатора проектів ОБСЄ в Україні відзначив, що аналогів створеної Незалежної експертної ради він не знає: «З точки зору ОБСЄ цей проект є унікальним. У країнах, де є місцеві організації ОБСЄ, таких органів не створювалось».

Незалежна експертна рада є тимчасовим громадсько-моніторинговим та консультативно-дорадчим органом, який повинен забезпечити проведення демократичних виборів народних депутатів України.

Рекомендаціями Незалежної експертної ради керуватимуться, передусім, Центральна виборча комісія та Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення при обговоренні та прийнятті відповідних рішень.  

Телерадіоорганізаціям, які не дотримуватимуться виборчого законодавства, обіцяють покарання. «Ми намагатимемось відстежити все, що відбувається у Києві і в регіонах, і відреагуємо на будь-які факти порушень», - стверджує голова Нацради Віталій Шевченко.

 «Національна рада вже дала доручення представникам в областях. Наші регіональні секретаріати відстежуватимуть ситуацію на місцевому рівні, де можуть виникнути проблеми. Якщо Незалежна експертна рада виявить порушення, Нарада рятувати ці телерадіоорганізації не буде. У Нацраді створено робочу групу, яка паралельно накопичуватиме матеріали для офіційного звіту про діяльність ТРО під час виборчого процесу. Цей звіт ми сподіваємось опублікувати ще до того, як ЦВК підіб’є офіційні підсумки виборів», - каже він.

 «Пріоритетом номер один, під час проведення предвиборної агітації для ІТК є дотримання виборчого законодавства телеканалами», - сказала член Незалежної експертної ради, виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко.

Для налагодження співпраці між Незалежною експертною радою та Центральною виборчою комісією призначено члена виборчої комісії Ігоря Жиденка. Виступаючи, він зазначив, що виявити порушення насправді буде дуже важко: «Відомо, що передвиборна агітація повинна обов’язково здійснюватись за кошти виборчого фонду, і  якщо агітація подається як інформація, це і є грубе порушення, але виявити це порушення дуже складно, бо чіткої грані між агітацією та інформацією немає».

 

Склад незалежної експертної ради

Шевченко Тарас, голова – директор Інституту медіа-права;

Котенко Катерина, секретар – виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету;

Большакова Ольга – директор Східноєвропейського інституту проблем медіа;

Замніус Віталій – директор програми «Засоби масової інформації» Міжнародного фонду «Відродження»;

Іванов Валерій – президент Академії української преси;

Квурт Костянтин – голова правління «Інтерньюз-Україна»;

Котюжинська Тетяна – президент Асоціації медіа-юристів;

Лигачова Наталія – голова правління ГО «Телекритика»;

Моїсеєв Павло – директор з правових питань «Інтерньюз-Україна»;

М’ясникова Катерина – виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників;

Полюга Оксана – представник офісу координатора проектів ОБСЄ;

Розкладай Ігор – юрист Інституту медіа права;

Самохвалов Василь – директор з розвитку ГО «Центр суспільних медіа»;

Сюмар Вікторія – директор Інституту масової інформації.

 Поділитися