MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Члени ДВК отримають знання

14.08.2007   
Юрій Чумак

«Організація роботи дільничних виборчих комісій – це основне, що необхідно для проведення голосування. На жаль, держава поки що не може так організувати навчання членів ДВК, як це робить проект «Сприяння організації виборів в Україні».

Так вважає член Центральної виборчої комісії Олександр Чупахін. А в мене є всі підстави підтвердити цю думку, тому що і минулого року – протягом парламентських виборчих перегонів, і вже зараз –  під час позачергових виборів до Верховної Ради, основний тягар щодо навчання та підготовки членів дільничних виборчих комісій взяв на себе проект «Сприяння організації виборів в Україні», що здійснюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку та за сприяння Координатора Проектів ОБСЄ в Україні. Слід зазначити, що цей проект реалізується у співробітництві з Центральною виборчою комісією.

5–8 серпня у Києві проходив навчальний семінар для тренерів, які навчатимуть членів ДВК на позачергових виборах народних депутатів України, організований проектом «Сприяння організації виборів в Україні – 2». Розпочинаючи роботу тренінгу, керівник проекту Ярема Бачинський зазначив, що «у нинішньому законі є певні новели, які запозичені з фільмів жахів та суперечать іншим нормам». Втім, пан Бачинський висловив впевненість, що учасники семінару справляться із завданням. «Ті, хто отримають сертифікати, фактично будуть людьми від ЦВК, їх авторитет буде вагомим».

Протягом 4-х днів майбутніх тренерів тренували на інтенсивних курсах, що включали лекції, семінарські заняття, рольові ігри та тестування. Учасники навчального семінару, які прибули до столиці з усіх областей України та Криму, задавали питання, обговорювали, сперечалися, ділилися власним досвідом. Характерно, що іноді не тільки тренери навчали своїх учнів, але й ученики давали цікаві поради вчителям.

Підводячи підсумки семінару, Заступник голови ЦВК Андрій Магера побажав майбутнім тренерам здоров’я – фізичного та нервового, бо «на цих виборах його прийдеться потратити багато».

Відтепер підготовлені фахівці роз’їхались по домівкам. На них лежить відповідальне та важке завдання – навчити членів дільничних виборчих комісій, від злагодженої та професійної роботи яких буде у великій мірі залежати те, як, власне, пройдуть в Україні позачергові вибори до Верховної Ради.

 

ФОТО Юрія Чумака

 
 Поділитися