MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

МКС видав ордери на арешт двох російських генералів‘Я бачив, як співробітники ФСБ вивозили українських дітей на територію Білорусі’З-поміж українських біженців у Німеччині є ‘вкрай багато свідків’ злочинів РФ Довічне навіднику, знищена синагога, повернення Богдана Єрмохіна. Підсумки тижняДовгий шлях додому: РФ має повернути Богдана ЄрмохінаНа очах у всього світу: росіяни показали викрадених з України дітей журналістамГолод — російський інструмент геноциду в МаріуполіСексуальне насильство як тактика ведення російської війниМасовий голод на озброєнні РФ ‘Режим Лукашенка став співучасником злочинів, скоєних Росією’, — заявили в ЄвропарламентіЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген ЗахаровАнонс: Ініціатива Т4P звертається до МКС через обстріли цивільного населення УкраїниПовертаємо своїх додому — підсумки тижняМКС та українські правозахисники провели спільну конференцію в ГаазіУ затоплених Олешках руйнується унікальний музей наївного мистецтва — підсумки тижняПарламентська асамблея НАТО визнала злочини РФ проти України геноцидом і засудила рашизмРада ООН засудила РФ за насильницьке переміщення та депортацію українських дітейОрдер для Путіна: що кажуть експерти та чи врятує Президента РФ міжнародний імунітет?‘Імовірність притягти до відповідальності Росію зросте після її поразки’. Інтерв’ю Євгена Захарова ‘Детектору медіа’Експрем’єр Британії: ‘Ми зобов’язані притягти Путіна до суду за воєнні злочини перед народом України’

Ласкаво просимо в Україну… До в’язниці

16.08.2007   
Георгій Кобзар

«Хочу в тюрму країни Рад», – кричав колись головний герой відомої сатиричної кінострічки «Дежавю».

Найближчим часом у деяких, прямо скажемо, далеко не кращих колишніх жителів колишньої Югославії з’явиться можливість потрапити у в’язницю в пострадянській країні – Україні.

Справа в тому, що, згідно з резолюцією Ради безпеки ООН, усі держави міжнародної співдружності зобов’язані співробітничати з Міжнародним кримінальним трибуналом у справах колишньої Югославії й надавати всіляку допомогу при здійсненні покарання осіб, винних у військових злочинах, а також у злочинах геноциду.

У цей час Гаазький трибунал ООН утримує підсудних до закінчення всіх судових процедур і винесення вироку, після чого вони будуть спрямовані на відбування строку покарання в країни, що підписали угоду, яка визначає порядок і умови виконання винесених Трибуналом вироків.

І от, 7 серпня 2007 р. послом України в Нідерландах Олександром Купчишиним та керівником апарату Міжнародного трибуналу в Гаазі Гансом Голтгаусом було підписано Угоду між Україною й Організацією Об’єднаних Націй (ООН) щодо виконання вироків Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії.

У випадку ратифікації Угоди Верховною Радою України, наша держава приєднається до Австрії, Бельгії, Великобританії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, Норвегії, Франції, Фінляндії й Швеції, які підписали даний документ раніше.

Питання вибору країни при відбуванні покарання вирішується Трибуналом по кожному засудженому. При цьому, до уваги береться спорідненість історичних зв’язків і культур між батьківщиною засудженого й країною, куди він виявив бажання бути спрямованим, а також місце проживання родичів і близьких йому людей.

За повідомленнями інформагентств, починаючи з 1993 року Міжнародним кримінальним трибуналом у справах колишньої Югославії було винесене обвинувачення 161 людині й засуджено до різних строків ув’язнення 51 чоловіка. Крім того, на стадії апеляції перебувають 10 вироків, а 40 справ уже розглядаються в Трибуналі. Ще 4 підозрюваних на цей час перебувають у розшуку.

Можливо, після того, як в українських в’язницях з’являться засуджені злочинці з міжнародним статусом, нашому Департаменту з виконанню покарань мимоволі прийдеться поліпшувати умови утримання ВСІХ ув’язнених, щоб не спаплюжити честь мундиру перед світовим співтовариством.

 

 Поділитися