MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Во время эвакуации россияне наводили на нас автоматы’‘Під час евакуації росіяни наводили на нас автомати’‘Катування вчинялися з такою жорстокістю, що призводили до смерті’, — Комісія з розслідування порушень в УкраїніТаке враження, що Господь повідводив людей ‘Діти, я не зможу проводити урок, бо вже війна’У Херсоні майже немає світла, зв’язку та води, — місцевий телеканалПрактика застосування статті 391 Кримінального кодексу України доводить, що ця стаття має бути скасована«Виводили в коридор і зверху випускали черги з автоматів» – українська журналістка розповіла про російський полонВолонтери: червона зона не вводиться у Харківській області через вибориЯ вызвала такси, а вместо него приехал водитель, чтобы меня похитить, — Жанара АхметКомуністичний «сюрприз» під ялинку? (До чого призводить часткова декомунізація)ДБР проводить обшуки у власника телеканалу ‘Прямий’Чи вводити нові права: аборт, любов та евтаназія?Усі найбільші підприємства Дніпропетровської області порушують екологічні нормиЯк впливають на довкілля заводи Донеччини та ЛуганщиниМешканці Київщини вживають неякісну водуГО «Харківська правозахисна група» проводить відбір постачальника послуг проживання та харчування в готеліБез хлібу, води, газу і медикаментів - як живуть у прифронтових селах. ВІДЕОМобілізація: «не проводити і не оголошувати»Парламент дозволив вводити на територію України миротворців ООН і ЄС

Тихий Чорнобиль Дніпропетровщини

23.08.2007    джерело: www.ac-rada.gov.ua
“Програма радіаційного та соціального захисту населення міста Жовті Води” виконується лише на 20 відсотків

До 1991 року у м. Жовті Води проводився видобуток та переробка уранової руди на потребу атомної енергетики.

Близьке межування з родовищем урану і об’єктами його переробки, неконтрольоване використання  відходів виробництва з підвищеним радіаційним фоном для будівництва житла та об’єктів інфраструктури, зберігання в передаварійному стані на підприємствах джерел іонізуючого випромінювання високого рівня, а також додатковий вплив на радіаційний фон газу-радону і продуктів його розпаду внаслідок просочування на поверхню та  перші поверхи забудов призвели до значного перевищення в місті граничних норм радіаційної безпеки.  

 З метою забезпечення захисту населення міста від радіаційного впливу  та пов’язаних з ним шкідливих чинників на здоров’я його мешканців,  постановою Кабінету Міністрів України №656 від 05.05.2003 було затверджено "Програму радіаційного і соціального захисту населення м. Жовті Води на 2003-2012 роки". Організацію реалізації програми покладено на Дніпропетровську облдержадміністрацію, загальну координацію та методичне забезпечення роботи - на  Мінекономіки України.

За результатами  проведеного аудиту стану виконання Програми радіаційного і соціального захисту населення м. Жовті Води  Колегія Рахункової палати зробила висновок, що у 2003-2006 роках виконання заходів зазначеної Програми, у зв’язку з недостатнім рівнем правового, організаційного та фінансового забезпечення, становило лише 23 відсотки передбаченого обсягу  на цей період.

Кабінетом Міністрів України не приведено Програму у відповідність з вимогами Закону України "Про державні цільові програми". Як наслідок, не визначено державного замовника, виконавця, керівника цільової програми та обсяги фінансування кожного програмного заходу в розрізі років їх здійснення. Не дотримувались вимоги постанови Кабінету Міністрів  України № 656 від 05.05.2003 в частині передбачення Мінфіном видатків на виконання заходів Програми під час складання проекту Державного бюджету України на відповідний рік.  

При визначеному Програмою фінансуванні 18 протирадіаційних і соціальних заходів за рахунок коштів державного бюджету на 2003-2006 роки в обсязі 97,8 мільйона гривень, за цей період з держбюджету фактично виділено лише 20,5 мільйона гривень та з місцевих бюджетів - 2 мільйони гривень. У тому числі  7 заходів, які планувалось завершити до кінця 2006 року, профінансовані і виконані лише на рівні 3,9 відсотка від запланованого обсягу фінансування з держбюджету.

В результаті цього, не виконуються протирадіаційні програмні заходи, спрямовані на усунення причин та знешкодження радіаційного впливу і пов’язаних з ним шкідливих чинників.

Так, моніторинг навколишнього середовища міста і обстеження приміщень житлових будинків на вміст радону із розробленням документації протирадонового захисту не здійснюються, не побудовано 79-квартирний будинок для переселенців з радіаційно-забруднених районів міста. Джерела високого іонізуючого випромінювання до цього часу зберігаються на ВАТ "Електрон-ГАЗ" і не передані на захоронення Українському державному об’єднанню "Радон", що створює додаткову небезпеку.

Це обумовлює подальше перебування більшості населення міста під постійним радіаційним впливом, поглиблює небезпечність умов проживання і погіршує стан здоров’я. У той же час, важливий захід соціального захисту - реконструкцію територіального діагностично-реабілітаційного центру кошторисною вартістю 30,2 мільйона гривень та введення його в експлуатацію до кінця 2006 року, не виконано. У 2003-2006 роках проведено лише проектні роботи, що складає 1,3 відсотка від запланованого обсягу робіт, а кошти Програми у сумі 4,2 мільйона гривень було спрямовано на покриття недостатнього фінансового ресурсу закладів освіти та охорони здоров’я замість надання громадянам міста додаткового рівня мінімально-гарантованих державою соціальних норм з харчування та медичних послуг, передбачених Програмою. Водночас смертність населення у 2006 році, у порівнянні з 2003 роком, зросла на 10,5 відсотка, кількість захворювань, пов’язаних з радіаційним впливом збільшилась, відповідно, на 12,7 відсотка.

Аудитори Рахункової палати зазначають, що неналежне організаційно-правове забезпечення, низький рівень виконання протирадіаційних заходів, незабезпечення навіть загальнодержавних стандартів з охорони здоров’я, харчування та інших соціальних послуг не дозволяє вирішувати основні завдання Програми - захист населення від радіаційного впливу та поліпшення стану здоров’я населення м. Жовті Води, що викликає зростання соціальної напруженості в місті.  

Про результати аудиту поінформовано Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України та Раду національної безпеки і оборони України. Висновок Колегії Рахункової палати направлено Дніпропетровській облдержадміністрації та виконавчому комітету Жовтоводської міськради для вжиття відповідних заходів.

 

Прес-служба Рахункової палати

 Поділитися