MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Рік Великого Терору«Великий терор»: 1937–1938. Коротка хронікаВ урочищі Саліна вшанують пам’ять жертв комуністичних репресійА кому не нужна правда, тов. Гинзбург?Ще одна братня могила в Одесі. У сталінські часи кожен десятий одесит був репресований#Суперечка про Музей радянської окупації в УкраїніВ Києві створено і функціонує «Музей совєтської окупації»21 травня Президент України Віктор Ющенко видав Указ № 431/2007 «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 – 1938 років»Україна вшанувала пам’ять жертв сталінського режиму.20 травня. День Пам’ятіСтоличні волонтери приводили до ладу територію заповідника Биківнянські могилиУ Києві перепоховали останки 817-ти жертв політичних репресій 30-их роківШлях крізь БиківнюТридцать седьмойЗвернення у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору 1937 - 1938 роківЗа ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка ‘Чорна рота’ беркутівців і ‘медіаполіцейські’ в РФПАРЄ визнала чинний російський режим диктатурою З такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген ЗахаровЗабрали окуляри та Коран і заборонили спілкуватися кримськотатарською мовою

СБУ розсекретила документи про політичні репресії в Україні

27.08.2007    джерело: www.unian.net
27 серпня СБУ презентувала книгу «Розсекречена пам’ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні у документах ГПУ – НКВС» та представило розсекречені документи про політичні репресії в Україні за часів радянської влади

Сьогодні в Києві СБУ презентувала книгу «Розсекречена пам’ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні у документах ГПУ – НКВС» та представило розсекречені документи про політичні репресії в Україні за часів радянської влади.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідна презентація відбулася у приміщенні СБУ в рамках засідання круглого столу, участь в якому взяли вчені-історики, правознавці, представники неурядових організацій, українських організацій за кордоном тощо.

Виступаючи перед учасниками заходу тимчасово виконуючий обов’язки голови СБУ Валентин Наливайченко підкреслив, що сьогодні жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, що стосуються політичних репресій, не може бути.

«Українська спецслужба розкриває для української громадськості та світової спільноти усі наявні у неї архівні матеріали з цієї тематики і закликає до співпраці дослідників, істориків, усіх небайдужих громадян», - сказав він.

За словами В.Наливайченка, за попередніми даними органами НКВС на території України у 1937-38 роках було заарештовано 279 тис. 126 осіб. Від загальної кількості заарештованих протягом лише 1937 року українці становили 53%, поляки – 18,8%, німці – 10,2%, росіяни – 8%, євреї – 2,5%.

Як зазначив В.НАЛИВАЙЧЕНКО, при підготовці видання співробітники СБУ опрацювали 1314 томів оперативно-статистичної звітності органів держбезпеки про репресії. Наразі триває робота з вивчення майже 500 тис. кримінальних справ.

Відповідаючи на запитання журналістів, В.Наливайченко зазначив, що репресії тих років «то була спланована масова кампанія, спланований злочин проти людства». За його словами, українська спецслужба відповідає тільки за свої архіви, «ми говоримо абсолютну правду».

У контексті зазначеного В.Наливайченко додав, що Служба безпеки надіслала офіційні запити до своїх колег у Російську Федерацію та Казахстан. З Казахстану українська спецслужба вже отримала списки українців, які були переселені до цієї країни. Що стосується центрального архіву РФ, то наразі найближчим часом СБУ планує провести переговори зі своїми російськими колегами з приводу отримання від них відповідних документів. «Тому що наші архіви свідчать про частину цієї трагедії», - додав В.Наливайченко.

 Поділитися