MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Колеги Анни Політковської не згодні з версією Генерального прокурора Росії

29.08.2007    джерело: www.radiosvoboda.org
«Новая Ґазєта» не згодна з твердженням Чайки про нібито закордонних організаторів цього злочину, який, мовляв, був частиною змови з метою дискредитації президента Владіміра Путіна та дестабілізації обстановки в Росії напередодні виборів Думи і президента країни

Генеральний прокурор Російської Федерації Юрій Чайка заявляє, що нібито іноземні вороги Кремля стоять за вбивством російської журналістки Анни Політковської. Але колеги журналістки провели власне розслідування її вбивства 7 жовтня 2006 року і обвинувачують Чайку в політичних іграх довкола розкриття цієї кримінальної справи.

Представник редакції газети, де працювала Анна Політковська, звинуватив російську владу у надмірній політизації вбивства журналістки. Сєрґєй Соколов, заступник редактора «Новой Ґазєти», сказав Радіо Свобода, що він не має жодних підстав вірити твердженням Чайки про закордонний слід цього злочину.

Він зокрема зазначив, що версія Чайки не має жодних підстав. Існують інші, і їх треба проробляти професійно, а не влаштовувати на цьому політичну акцію.

Нагадаємо, що Генеральний прокурор Росії оголосив у понеділок про арешт 10 підозрюваних у вбивстві Політковської 7 жовтня 2006 року. Чайка назвав серед звинувачуваних в організації та виконанні акту вбивства журналістки чеченського кримінального авторитета, підполковника ФСБ, майора міліції і трьох колишніх міліціонерів.

Сєрґєй Соколов наголосив, що дані прокуратури частково збігаються з матеріалами газети. Це стосується, наприклад, заарештованих людей. Соколов вважає, що вони, найвірогідніше, причетні до здійснення цього злочину.

«Не хотілося розголошувати таємницю розслідування та порушувати презумпцію невинуватості»

У інтерв’ю Радіо Свобода Сєрґєй Соколов відмовився назвати тих, хто, згідно з версією «Новой Ґазєти», стояв за вбивством Анни. Він також відзначив, що «Новая Ґазєта» не згодна з твердженням Чайки про нібито закордонних організаторів цього злочину, який, мовляв, був частиною змови з метою дискредитації президента Владіміра Путіна та дестабілізації обстановки в Росії напередодні виборів Думи і президента країни. Соколов також зазначив, що Генпрокурор фактично повністю повторив версію Путіна, озвучену ним відразу ж після вбивства Політковської. Путін сказав тоді, що люди, які ховаються від російських правоохоронних органів, виробили план пожертвувати кимось, щоб витворити антиросійські настрої у світі.

Попри те, що Чайка не називав імен закордонних ворогів Кремля, склалося враження, що він звертався до однієї людини – Бориса Березовского, колишнього фаворита Кремля і нинішнього різкого критика Путіна. Березовський мешкає нині в Лондоні. Сам він назвав намагання пов’язати його з убивством Політковської «істеричною реакцією» на його опозицію стосовно Путіна.

Нагадаємо, що Анна Політковська була відвертим критиком Путіна, вона вела хроніку вбивств, викрадень та тортур громадян Чечні. Її матеріали викликали озлоблення як у Кремлі, так і серед промосковських керівників Чечні. Це була головна причина вбивства Анни 7 жовтня 2006 року у під’їзді будинку, де вона мешкала в Москві.

 Поділитися