MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У бюджеті гроші є, але їх використовують із порушеннями

29.08.2007   
Юрій Чумак

Результати перевірок підприємств Харківської, Сумської та Полтавської областей на предмет використання державних коштів говорять про істотні порушення. Про це 28 серпня в прес-центрі інформаційного агентства «STATUS QUO» повідомив начальник територіального управління Рахункової палати по Харківській, Сумській та Полтавській областях Станіслав Косінов.

За його словами, протягом 2006 р. фахівцями управління проведено 14 контрольно-аналітичних заходів в ході яких перевірено 55 підприємств, установ і організацій на території Харківської, Сумської та Полтавської областях, що отримували кошти державного бюджету. За наслідками цих заходів встановлені факти неефективного використання та управління коштами державного бюджету на суму близько 80 млн. грн., незаконного, нецільового витрачання коштів та витрачання коштів з порушенням законодавства в сумі близько 23 млн. грн.

Також співробітниками Рахункової палати при перевірці використання бюджетних коштів на погашення заборгованості по знецінених вкладах у Харківському обласному управлінні ВАТ «Державний ощадний банк України» встановлено, що в 2006 р. не отримано компенсаційних виплат по 21 тис. 389 особистим внескам. «Таким чином, через слабку інформаційну політику «Ощадного банку», 19 млн. грн. втрачені пенсіонерами області безповоротно», – підкреслив С.Косінов.

Результати контрольних заходів, проведених територіальним управлінням, аналізуються на Колегії Рахункової палати. Виявлені порушення доводять до відома керівників міських і обласних держадміністрацій, органів прокуратури.

Як зазначив С.Косінов, зараз триває аудит Харківської обласної прокуратури щодо використання коштів, виділених для здійснення нагляду над дотриманням законодавства. Але в планах територіального управління Рахункової палати на цей рік немає перевірок установ Департаменту з питань виконання покарань, розташованих у Харківській області.

Натомість, Рахункова палата найближчим часом збирається провести перевірку діяльності Тендерної палати України. Станіслав Косінов зауважив, що в наявності є факти того, як ТПУ здійснює «вкрай негативний вплив» у тому числі й на використання коштів держбюджету. За його словами, якщо подивитися на статистику по Харківському регіону й проаналізувати, як фінансуються субвенції, то можна побачити, що ті субвенції, по яких зараз потрібно проводити тендер, заморожені. Це стосується будівництва житла військовослужбовцям, комп’ютеризації шкіл, будівництва метрополітену, інвестиційних проектів, ремонту лікарень.

«Всі держустанови й підприємці «стогнуть» від роботи ТПУ. На будівництво житла військовослужбовцям 2,7 мільйона отримано, але не одна копійка не використана. На комп’ютеризацію шкіл – 2 ,2 мільйона – жодної копійки не витрачено. Ці засоби йдуть з держбюджету до місцевих рад, але тендерні процедури не дають їх використовувати», – заявив С.Косінов.

Ті кошти, які Тендерна палата та її структури просять за свої послуги, не дозволяють вчасно та результативно проводити держзакупівлі, а це може вивести діяльність будь-якого підприємства з ладу. Тому, як зауважив С.Косінов, Рахункова палата після свого аудиту та перевірки направить висновки та рекомендації до Верховній Ради щодо внесення змін у законодавство про держзакупівлі.

 

Довідка «ПЛ»:

Статус Рахункової палати, її завдання, функції, принципи здійснення контролю та повноваження регламентуються законом України «Про Рахункову палату».

Рахункова палата є постійно діючим органом зовнішнього державного фінансового контролю, що функціонує в Україні з 1997 року. Конституція України закріпила конституційний статус Рахункової палати як органу, що діє від імені Верховної Ради України і здійснює контроль за використанням коштів Державного бюджету України.

Відповідно до статті 110 Бюджетного кодексу України, територіальне управління, як структурний підрозділ Рахункової палати України, контролює дотримання бюджетного законодавства підприємствами, організаціями та установами, які отримують кошти державного бюджету, а саме:

·  використання коштів Державного бюджету України відповідно до закону про Державний бюджет України,

·  утворення, обслуговування і погашення державного боргу України,

·  ефективність використання та управління коштами Державного бюджету України,

·  використання бюджетних коштів у частині фінансування повноважень місцевих державних адміністрацій та делегованих місцевому самоврядуванню повноважень органів виконавчої влади по доходах і видатках.

У серпні 2007 р. виповнюється рік існування та діяльності територіального управління Рахункової палати по Харківській, Сумській та Полтавській областях.

 

 Поділитися