MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у другій половині 2020 рокуКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2017 роціПравозахисники сприятимуть дієвій інтеграції учасників АТО на рівні громадЯк голосували у місцях несвободи Чернігівщини (оновлено)Правозахисники – на захисті прав селян-власників земліСуд керується законодавством СРСР, нехтуючи Конституцією УкраїниКуди зникають мігранти?Стандарти дотримання прав шукачів притулку в діяльності прикордонної та міграційної служб (прес-реліз)Процес із особо тяжкими наслідкамиОстаннім часом на Чернігівщині засуджено 14 правоохоронцівЗаява громадських організацій у зв’язку із ситуацією зі свободою ЗМІ в УкраїніВ Чернігові працює Центр правового захисту підприємцівВід укладачівВ Чернігові мігрантів захистять від жорстокого поводженняВолинські правоохоронці та судді навчалися дотриманню прав мігрантів (прес-реліз)Приєднайтесь до звернення щодо незаконних дій харківської місцевої влади!Міністр внутрішніх справ виступив проти захисту прав людини. Відкрите звернення українських правозахисних організаційСтворення національної системи запобігання катуванням і поганому поводженню в Україні (2008–2011). Опис проектуПравова допомога в Центрі тримання мігрантівГрузинський режисер - «нелегал» погрожує оголосити голодування в центрі тримання мігрантів

У Чернігові громадська організація офіційно спостерігатиме за виборами

30.08.2007    джерело: www.opora.org.ua

Вперше чернігівська громадська організація отримала офіційний дозвіл від ЦВК на спостереження за виборами.

Закон України «Про вибори народних депутатів України» дозволяє громадським організаціям мати офіційних спостерігачів під час проведення виборів народних депутатів. Нажаль, до цього часу жодна громадська організація Чернігівщини не отримувала такого дозволу від Центральної виборчої комісії через певні вимоги до статусу та рівня розвитку організації. Звідси звичайно у спостереженні на виборчих дільницях приймали участь або представники політичних сил, або представники загальноукраїнських та міжнародних організацій. Все це не завжди позитивно відбивалося на розвитку громадянського суспільства у регіоні та дискримінувало третій сектор області.

Тому гарною звісткою стала Постанова Центральної виборчої комісії України №124 від 16 серпня 2007 року, згідно якої було задоволено клопотання громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час позачергових виборів народних депутатів України 30 вересня 2007 року у місті Чернігові.

Завдяки постанові, Комітет отримав цілий перелік інструментів і засобів захисту виборчих прав чернігівців. Зокрема, згідно вищезгаданого закону офіційний спостерігач від громадської організації має право перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів комісії, у тому числі під час видачі бюлетенів виборцям і підрахунку голосів, не заважаючи членам комісії фізично; робити фото-, кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування; бути присутнім при видачі виборчих бюлетенів членам дільничної виборчої комісії, у тому числі для організації голосування виборців за місцем перебування, та при проведенні такого голосування; бути присутнім на засіданнях дільничних та окружної виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу, в тому числі під час підрахунку голосів виборців на будь-якій виборчій дільниці, встановлення підсумків голосування в територіальному виборчому окрузі; отримати копії протоколів про передачу виборчих бюлетенів, про підрахунок голосів та встановлення результатів голосування та інших документів.

Цим діяльність комітету під час позачергових виборів не обмежується. Так, на базі комітету за підтримки Американської Асоціації Правників (ABA/ROLI) працює громадська приймальня для осіб, які вважають порушеними свої права та свободи, пов’язані з виборчим процесом.

Більш детально про роботу приймальні та іншу діяльність комітету в рамках позачергових виборів можна дізнатися по телефону: (0462) 625-381.

 

 Поділитися