MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Датський суд захистив права фрілансерів

31.08.2007    джерело: www.profspilka.org.ua
Датський суд, який розглядає трудові спори, постановив, що блокування видавця журналу «Aller A/S», організована профспілкою через його намагання впровадити не узгоджені контракти для вільних журналістів не суперечить трудовому законодавству.

Датський суд, який розглядає трудові спори, постановив, що блокування видавця журналу «Aller A/S», організована профспілкою через його намагання впровадити не узгоджені контракти для вільних журналістів не суперечить трудовому законодавству.

Міжнародна федерація журналістів та її регіональна група – Європейська федерація журналістів – привітали судове рішення, яке дає надію тисячам вільних журналістів захистити умови своєї праці.

«Цей вердикт – поворотна точка, тому що він зруйнував аргумент роботодавця, що вільні журналісти – лише займаються власним бізнесом, а не, як заявляла профспілка, люди, що заробляють зарплати з правом укладати договори», – сказав Айдан Вайт, генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів. – «Ми поздоровляємо Датську спілку журналістів з такими діями, які матимуть суттєвий вплив на європейські засоби масової інформації».

Датська спілка журналістів тепер планує розпочати нову блокаду медіа-компанії «Aller A/S», що контролює близько 80 % журнального ринку Данії. Вільні журналісти, що є членами профспілки, не прийматимуть ніяких замовлень від компанії чи одного з 20 її журналів, якщо воно буде схожим на роботу у межах колективного договору для штатних працівників.

Попри те, що Датська профспілка має колективну угоду з «Aller Press A/S», яка стосується щомісячної виплати зарплати, вона не містить пунктів щодо роботи фрілансерів. Суперечка посилилась, коли представники компанії запропонували фрілансерам підписати не узгоджені контракти, які дозволяють компанії передрук їхніх матеріалів продовж певного періоду, що профспілка вважає неприйнятним.

Тепер профспілка розпочинає блокаду на підтримку вимоги укласти колективний договір, який би регулював роботу вільних журналістів. Спілка також планує поєднати цю перемогу зі свіжити зусиллями поміняти оподаткування та інші обмеження, що дискримінують вільних журналістів.

 

 Поділитися