MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

За невиконання судових рішень можна буде посадити?

06.09.2007    джерело: www.pravda.com.ua
В Україні пропонується ввести кримінальну відповідальність для фізичних осіб за умисне невиконання рішень судів.

Відповідний проект закону, розроблений Міністерством юстиції, схвалено в середу під час засідання уряду, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, щороку в Україні не виконується тисячі рішень судів.

При цьому чинна редакція Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність за умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню лише для службових осіб.

Разом з цим, наголосив міністр, якщо боржником є фізична особа, ухилятися від обов’язку виконати рішення, як це гарантовано статтею 124 Конституції України, вона може практично безкарно.

Крім того, за словами Лавриновича, цим же законопроектом уряд пропонує вдосконалити процедуру примусового виконання рішень судів.

Так, "з метою повноцінного забезпечення інтересів позивача" передбачається ще на стадії судового розгляду встановлювати в судовому порядку інформацію щодо майна, належного боржнику.

При цьому, для оцінки майна боржника передбачається залучати окрім суб’єкта оціночної діяльності – суб’єкта господарювання і судового експерта.

Законопроект також передбачає низку інших змін до чинного законодавства, які, на думку Лавриновича, покликані удосконалити процедуру примусового виконання судових рішень.

Зокрема, зважаючи на те, законодавством передбачено можливість виконання судових рішень іншими, окрім державної виконавчої служби органами, установами, організаціями, посадовими особами та громадянами, законопроектом пропонується покласти на митні органи обов’язок виконання рішень судів про конфіскацію майна, вилученого цими органами.

Крім того, законопроектом пропонується посилити соціальний статус державних виконавців та інших працівників органів державної виконавчої служби, "що сприятиме підвищенню престижності цієї служби та залученню до її лав високопрофесійних спеціалістів".

06.09.2007

 Поділитися